c S
Luka Koper vnovič z okoljevarstvenim soglasjem za podaljšanje prvega pomola 21.06.2018 07:23 Koper, 20. junija (STA) - Agencija RS za okolje (Arso) je Luki Koper vnovič izdala okoljevarstveno soglasje, potem ko je upravno sodišče na podlagi pritožbe koprske občine že izdano okoljevarstveno soglasje za podaljšanje pomola za 100 metrov razveljavilo in ga vrnilo v ponovno odločanje.

Luka Koper je tako korak bližje izvedbi te zanjo pomembne naložbe, pri kateri pa se je, tako kot pri nekaterih drugih vprašanjih, zapletla v spor z Mestno občino Koper, predvsem zaradi dvomov občine o predvidenih okoljskih vplivih podaljšanja.

Upravno sodišče v Novi Gorici je maja ugodilo pritožbi občine, odločbo Arsa razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Agencija bi morala namreč po mnenju sodišča v odločbi podrobneje obrazložiti izdano soglasje in se opredeliti do argumentov, ki jih je med postopkom nanizala občina.

Ko bodo odpravljene vse ovire, se bo Luka lahko lotila pridobivanja gradbenega dovoljenja za eno ključnih naložb v pristanišču, ki bi ji omogočila privezovanje dveh velikih kontejnerskih ladij sočasno ter s tem povečanje pretovora in več prostora za kontejnerje.

Podaljšanje prvega pomola je za Luko Koper najpomembnejša strateška naložba, saj bo kontejnerski terminal v prihodnjih petih letih deležen največjega dela planiranih investicij, ki naj bi skupaj dosegle skoraj pol milijarde evrov.