c S
KKR razmišlja o prodaji United Group 21.06.2018 07:23 New York, 20. junija (STA) - Investicijski sklad KKR razmišlja o prodaji svojega telekomunikacijskega operaterja in ponudnika medijskih vsebin United Group, ki deluje v jugovzhodni Evropi, tudi Sloveniji. Vrednost posla bi lahko skupaj z dolgovi dosegla tri milijarde evrov, je poročal časnik Wall Street Journal. Iz KKR so sicer kasneje sporočili, da odločitve še niso sprejeli.

Družba United Group s sedežem v Amsterdamu se opisuje kot največji alternativni telekomunikacijski operater na območju nekdanje Jugoslavije. Nastala je leta 2007 z združitvijo srbskega kabelskega operaterja SBB in slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telemach, ki se jima je kmalu pridružil še Telemach Bosna. Leta 2014 si je je United Group priključil tudi črnogorski Telemach, leto pozneje je v Sloveniji Telemach prevzel Tušmobil.

Od marca 2014 je United Group, ki je medtem prerasel v telekomunikacijskega operaterja in ponudnika medijskih vsebin v večjem delu nekdanje Jugoslavije, v večinski lasti sklada KKR s sedežem v New Yorku. Lani poleti je napovedal tudi prevzem družbe Pro Plus, pod okrilje katere oddajata televiziji POP TV in Kanal A, a še čaka na dovoljenje slovenskega varuha konkurence.

Do prodaje bi lahko prišlo, kot piše Wall Street Journal, ravno sredi živahne aktivnosti v evropski komunikacijski in medijski panogi. Velikani, kot je Vodafone Group, denimo s ciljem povečanja števila naročnikov kupujejo podjetja po vsej Evropi. Ob tem časnik navaja tudi ocene nekaterih bankirjev, da prodaja zaradi razmeroma majhnega trga morda ne bo pritegnila pozornosti velikih podjetij, lahko pa zaradi široke ponudbe in rasti števila naročnikov pokažejo zanimanje investitorji.

Danes ima United Group po lastnih navedbah 3,62 milijona uporabnikov, medtem ko jih je imel spomladi 2014 ob prehodu v večinsko lastništvo KKR 1,89 milijona. V poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca, je ustvaril 539,7 milijona evrov prihodkov, je razvidno z njegovih spletnih strani.

Iz sklada KKR so zvečer sporočili, da do tega trenutka odločitve glede United Groupa še niso sprejeli. Kot so dodali, pa bodo "v neki točki v prihodnosti iskali novega investitorja", ki jim bo pomagal podpirati United Group v naslednji fazi razvoja.

"Ob tovrstnih odločitvah vedno veliko pozornosti posvetimo iskanju investicijskega partnerja, ki deli našo vizijo razvoja in investiranja. Iz tega razloga kakršnakoli sprememba lastništva ne bi prinesla sprememb na operativni ravni, vključujoč z obveznostmi Skupine United Group v času, ko je lastnik sklad KKR," so še zapisali v izjavi KKR.