c S
Luksemburg mora od koncerna Engie izterjati 120 milijonov davkov 20.06.2018 15:25 Bruselj, 20. junija (STA) - Evropska komisija je danes odločila, da mora Luksemburg od francoskega energetskega velikana Engie izterjati za 120 milijonov evrov neplačanih davkov. Koncern naj bi bil namreč v Luksemburgu neupravičeno deležen ugodnejše davčne obravnave, kar je komisija prepoznala za nedovoljeno državno pomoč.

Kot so sporočili iz komisije, je Luksemburg dvema podjetjema iz skupine Engie omogočil izogibanje davkom na skoraj ves ustvarjen dobiček približno desetletje. "To je nezakonito po evropskih pravilih o državni pomoči, saj daje Engieju neupravičeno prednost," so zapisali. Luksemburg mora tako od koncerna izterjati 120 milijonov evrov in obresti.

Komisija je preiskavo proti Engieju sprožila septembra 2016. Očita mu, da je znotraj skupine vzpostavil zapleteno finančno strukturo, s pomočjo katere se je izognil davkom na dobičke družb Engie LNG Supply in Engie Treasury Management. Luksemburška obravnava teh finančnih struktur ni odražala ekonomske realnosti, je ugotovila.

Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, je Engie leta 2008 vzpostavil sistem, ki mu je omogočil, da je isto transakcijo beležil hkrati kot lastniški kapital in dolg, s čimer je občutno zmanjšal obdavčljivi dobiček. Luksemburške oblasti so strukturo z davčno odločbo potrdile.

Luksemburg je bil sicer že večkrat pod lupo Evropske komisije, ker naj bi pomagal podjetjem izogibati se plačevanju davkov. Tokrat so oblasti sporočile, da je Engie plačeval davke v skladu z veljavnimi davčnimi pravili v državi in zato ni bil deležen neupravičene državne pomoči. So pa v izjavi dodali, da se takratne strukture energetskega velikana "ne skladajo več s trenutnim duhom nacionalnega in mednarodnega davčnega okvira".

Engie je medtem sporočil, da bo odločitev Evropske komisije izpodbijal.