c S
V Štorah Steel napovedana opozorilna stavka za 29. junij 20.06.2018 14:30 Štore, 20. junija (STA) - Stavkovni odbor delavcev v družbi Štore Steel je danes za 29. junij napovedal dveurno opozorilno stavko, saj v pogajanjih o dvigu plač med vodstvom podjetja in delavci ni prišlo do dogovora. Opozorilna stavka bo potekala med 13. in 15. uro, je danes za STA povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak.

Pojasnil je, da so v dosedanjih pogajanjih dvakrat izmenjali predloge, a da na koncu kljub popuščanju delavcev vodstvo podjetja še vedno pravi, da zadnji predlog delavcev za 23-odstotni dvig plač za vodstvo ni sprejemljiv.

Stavkovni odbor delavcev je sicer prvič dveurno opozorilno stavko napovedal 25. maja, a jo je potem preklical zaradi grožnje z odpovedjo delovnega razmerja stavkajočim.

Prejšnji teden so iz družbe Štore Steel sporočili, da se bo osnovna plača vsem zaposlenim zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni pa se količnik dvigne za eno ali dve točki zaradi slabših pogojev dela. Takrat so tudi navedli, da je aneks o višjih plačah že podpisal podjetniški sindikat Skei, Konfederacija slovenskih sindikatov pa se na pogajanja ni odzvala.

Za prikaz povečanja plač, ki bo za skupine zaposlenih različen, je vodstvo štorske železarne pripravilo testni obračun za aprilske plače. "Del plače predstavljajo tudi nadomestila in ker je imel april dva praznika, mnogi pa so pred 1. majem koristili tudi dopuste, se v tem aprilskem obračunu še ne pozna celoten dvig plač. Za nadomestila je namreč osnova za obračun povprečje zadnjih treh mesecev, zato se bo celoten dvig plač odrazil v roku treh mesecev," še navajajo v upravi Štore Steel.

Novak je sicer večkrat dejal, da so delavci upravičeni do višjih plač od najnižjih v njihovi dejavnosti, še posebej zaradi dobrih poslovnih rezultatov družbe.

Sicer pa je sindikat po Novakovih besedah na okrožno državno tožilstvo v Celju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic stavkajočih delavcev jeklarne. Dopolnil je tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki jo je podal pred tremi tedni.