c S
Estonski Zubax najboljši startup s področja trajnostne energije 20.06.2018 14:19 Praga/Ljubljana, 20. junija (STA) - Na največjem evropskem tekmovanju za startupe s področja trajnostne energije, imenovan PowerUp!, je slavil estonski Zubax. Razvil je namreč tehnologijo, s katero lahko električna vozila, predvsem letala, potujejo dlje, ob tem pa porabijo manj energije iz baterije.

Svoje rešitve je pred žirijo tekmovanja, ki ga pripravlja evropski energetski pospeševalnik Innoenergy, predstavilo 15 startupov, sicer zmagovalcev državnih finalov, ki so se odvili na Madžarskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Sloveniji, Litvi, Latviji, Srbiji, Turčiji, Ukrajini, Estoniji, Romuniji, Bolgariji, na Hrvaškem in v Grčiji, so sporočili iz podjetja Montel Energetika.

Slovenijo je na tekmovanju zastopala rešitev Mywater, nov urbani vir vode, ki bi lahko z napravo, ki bo iz zraka črpala vodo, ljudem po vsem svetu vsak dan, kjerkoli in kadarkoli zagotavlja neoporečno pitno vodo.

Finalisti so bili izbrani med 299 ekipami iz 24 srednjeevropskih držav, ki so se prijavile na tekmovanje. Izziv je bil velik, saj je Innoenergyjev pospeševalnik Highway, kamor je povabljen zmagovalec, eden izmed najboljših programov s področja trajnostne energije v Evropi.

Zmagovalec Zubax je sicer prejel 30.000 evrov denarne nagrade. Denarno nagrado sta prejela tudi drugo- in tretjeuvrščeni, to sta litovsko podjetje Wellparko (10.000 evrov) in češka ekipa Neuron Soundware (5000 evrov).