c S
Hrvaška Ina prevzema Enijev delež pri črpanju ogljikovodikov v severnem Jadranu 20.06.2018 12:45 Zagreb, 20. junija (STA) - Hrvaška energetska družba Ina se je z italijansko družbo Eni dogovorila, da bo odkupila celoten delež v njeni podružnici Eni Croatia BV, ki črpa nafto in plin v severnem Jadranu, so danes sporočili iz Ine. Vrednosti posla, ki ga mora potrditi še hrvaški varuh konkurence, niso razkrili.

Eni Croatia in Ina sta bila enakopravna partnerja pri črpanju ogljikovodikov s polj, ki sta znana kot Severni Jadran in Marica. Nahajališči zagotavljata 4,3 milijona 159-litrskih sodov nafte dokazanih in verjetnih zalog, predvidena je tudi proizvodnja 380.000 kubičnih metrov plina dnevno.

Ina, ki pričakuje, da bo agencija za konkurenco v naslednjih nekaj mesecih odobrila transakcijo, bo celotni plin s polja Severni Jadran usmerila v hrvaško distribucijsko mrežo, medtem ko bo plin s polja Marica še naprej pošiljala v Italijo, kot to določa pogodba.

Ina bo po prevzemu deleža od italijanskega partnerja postala 100-odstotna lastnica in prvič samostojno vodila črpanje nafte in plina v Jadranu na območjih, ki se nahajajo v hrvaškem epikontinentalnem pasu.

Približno 49-odstotni lastniški delež v Ini ima madžarska energetska družba Mol, medtem ko je v lasti hrvaške države približno 44-odstotni delež. Hrvaška vlada je pred letom in pol napovedala, da namerava odkupiti Molov delež v Ini.