c S
Evropska podjetja težje poslujejo na Kitajskem 20.06.2018 09:57 Peking, 20. junija (STA) - Evropska podjetja se na Kitajskem še naprej srečujejo z zahtevnim poslovnim okoljem, čeprav Peking obljublja odpiranje. Polovica podjetij je v raziskavi zbornice EU podjetij na Kitajskem ocenila, da so se v lanskem letu pogoji poslovanja zaostrili, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Korenine napetosti, ki smo jim priča danes, se začenjajo z dejstvom, da se Kitajska ni odprla in reformirala tako hitro, kot je obljubljala v svoji retoriki," je ocenil predsednik zbornice Mats Harborn.

Evropska podjetja so se v raziskavi najbolj pritoževala nad negotovim pravnim okvirom, višjimi stroški dela, regulatornimi težavami in cenzuro svetovnega spleta. "Bolj kot je zrelo kitajsko gospodarstvo, bolj izstopajo dolgotrajne neučinkovitosti v kitajskem poslovnem okolju," navaja poročilo.

Skupno 48 odstotkov podjetij, vključenih v raziskavo, je ocenilo, da je poslovanje na kitajskem trgu v zadnjih 12 mesecih postalo težje. Petina jih je ocenila, da so žrtev prisilnega prenosa tehnologije, prakse, ki ji ob razpihovanju trgovinskega spora s Pekingom ostro nasprotuje tudi Washington.

Razlogov za optimizem je ob tem malo. Skoraj polovica evropskih podjetij namreč verjame, da se bodo v prihodnjih petih letih pogoji poslovanja na Kitajskem le še zaostrili, četrtina pa meni, da se kitajski trg nikoli ne bo resnično odprl svetu.

Po oceni Harborna regulatorno okolje na Kitajskem dejansko upočasnjuje gospodarstvo. "Čas, v katerem mora Kitajska nadaljevati proces reform, se izteka," je poudaril. Leto 2018 mora biti za Peking leto dejanj, je dodal.

Na nekaterih področjih Kitajska ne le da ne napreduje, ampak celo dela korake nazaj. Tako na primer nova zakonodaja na področju kibernetske varnosti draži postopek, skozi katerega morajo podjetja, če želijo, da so njihove spletne strani dostopne na ogromnem kitajskem trgu. Dve tretjini podjetij verjame, da cenzura in blokada določenih spletnih strani negativno vplivajo na njihovo poslovanje, le 23 odstotkov pa jih meni, da je sistem učinkovit.

Harborn v tem vidi velika notranja nasprotja. "Imamo Kitajsko, ki se smatra za voditeljico v globalizaciji in govori o pomenu integracije, a zakonodaja na področju kibernetske varnosti ustvarja težave."

Nekaj svetlih točk pa poročilo vendarle izpostavlja. 61 odstotkov od skupno 532 vprašanih evropskih podjetij je tako navedlo, da pričakujejo rast svojega sektorja na Kitajskem, medtem ko je bilo v lanski raziskavi takih družb 55 odstotkov. Ob tem 51 odstotkov podjetij iz EU ocenjuje, da so na kitajskem trgu obravnavana slabše od domačih, medtem ko je bilo lani takih družb 54 odstotkov.