c S
Cene nafte navzgor 20.06.2018 09:15 Singapur, 20. junija (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale. Navzgor jih potiska poročanje ruske tiskovne agencije Tass, ki se sklicuje na anonimne vire, da članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in druge proizvajalke nafte še niso dosegle dogovora o bodočih količinah načrpane nafte.

Udeleženci na naftnem trgu zdaj z napetostjo čakajo na petek, ko se bodo na Dunaju sestale članice Opeca in druge proizvajalke nafte, kot je Rusija. Tako imenovano združenje Opec+ je v začetku leta 2017 določilo zgornjo mejo proizvodnje, ki je vodila v opazno podražitev nafte. Zdaj želita Savdska Arabija in Rusija to omejitev omiliti. Nasprotovanje temu predlogu so doslej pokazali Iran, Irak in Venezuela.

V torek je cene nafte še potiskala navzdol zaostritev spora glede carin med Kitajsko in ZDA. Če bo spor negativno vplival na gospodarsko aktivnost, se bo namreč zmanjšalo tudi povpraševanje po nafti.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena avgusta, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 43 centov na 65,33 dolarja za 159-litrski sod. Avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 34 centov na 75,42 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.