c S
Na čelu Sij Acronija Branko Žerdoner 20.06.2018 07:18 Ljubljana, 19. junija (STA) - Uprava skupine Sij je na mesto glavnega direktorja družbe Sij Acroni imenovala Branka Žerdonerja. Dosedanji glavni direktor Branko Polanc bo prevzel mesto direktorja proizvodnih operacij, so sporočili iz Sija.

Odločitev o novem glavnem direktorju največje jeklarske družbe skupine Sij je uprava sprejela v petek. Kot so poudarili o Žerdonerju, gre za "menedžerja z več kot 35-letnimi izkušnjami pri vodenju in prestrukturiranju velikih podjetij, ki delujejo na svetovnih trgih".

V skupino Sij Žerdoner prinaša izkušnje iz avtomobilske industrije, pred tem pa je več let deloval tudi v jeklarski industriji. Bil je namreč dolgoletni predsednik uprave Mariborske livarne Maribor, član uprave Železarne Ravne in koncerna Slovenske železarne ter direktor družbe Metal Ravne (zdaj Sij Metal Ravne).

Po navedbah časnika Dnevnik pa naj bi v Sij Acroni prišla tudi Nada Drobne Popovič, ki je aprila iz osebnih razlogov odstopila z mesta članice uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). V podjetju naj bi prevzela mesto finančne direktorice.

SDH se sicer v imenu države s Sijem pogovarja o delničarskem sporazumu in po pisanju Dnevnika naj bi skušali uskladiti vnovično prodajno opcijo, v okviru katere bi država, ki ima v Siju 25 odstotkov in eno delnico, lahko ob spremembi strategije upravljanja z državnimi naložbami izstopila iz lastništva. Na mizi naj bi bila tudi sprememba dividendne politike.

Skupino Sij sicer poleg metalurške sestavlja še prehrambna dejavnost, ki jo predstavlja skupina Perutnina Ptuj. Obe dejavnosti skupaj sta lani ustvarili prihodke od prodaje v višini 1,012 milijarde evrov, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) v višini 103,8 milijona evrov in čisti dobiček v višini 15 milijonov evrov.