c S
Nov poskus privatizacije tržaškega letališča 20.06.2018 07:18 Rim, 19. junija (STA) - Italijanska dežela Furlanija-Julijska krajina bo še drugič skušala privatizirati letališče v Trstu. Potem ko v prvem poskusu ni bilo zainteresiranih vlagateljev, je dežela tokrat povečala delež, ki je naprodaj, in sicer s 45 na 51 odstotkov, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poročal milanski poslovni časnik Milano Finanza.

Med potencialnimi vlagatelji se omenjata podjetje Save, ki že upravlja z letališčema v Benetkah in Trevisu, ter infrastrukturni sklad F2i. Regija upa, da bo s privatizacijo iztržila dobrih 40 milijonov evrov.

Furlanija-Julijska krajina je trenutno 100-odstotna lastnica letališča. Išče vlagatelje, ki bi s finančno injekcijo letališče pomagali preoblikovati v vozlišče za lete proti vzhodni Evropi.

Lani je sicer tržaško letališče ustvarilo tri milijone evrov čistega dobička, letos naj bi prvič preseglo mejo milijona potnikov. V razvojnem načrtu za obdobje 2016-2020 je predvidenih za 39 milijonov evrov investicij.