c S
Zaostrovanje trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko potopilo borze 20.06.2018 07:18 London/Frankfurt/Pariz, 19. junija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, potem ko se je zaostrila retorika v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko. Na poti navzdol so tudi tečaj evra ter cene nafte.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek Kitajski zagrozil z uvedbo dodatnih carin, tokrat 10-odstotnih na kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev. "Sprejeti je treba nadaljnje ukrepe, s katerimi bomo Kitajsko spodbudili k spremembi nepoštenih praks, odprtju trga za ameriško blago in sprejetju bolj uravnoteženega trgovinskega odnosa z ZDA," je dejal Trump.

Peking je Trumpa obtožil izsiljevanja in napovedal protiukrepe. "Če se bodo ZDA vedle neracionalno in objavile seznam dobrin, na katere uvajajo carine, Kitajska ne bo imela druge izbire, kot da sprejme obširne protiukrepe, enakovredne po obsegu in kakovosti," so sporočili s kitajskega trgovinskega ministrstva.

Ostre besede so vnesle nemir na svetovne borze. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes znižal za 0,90 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,22 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,10 odstotka. Malo manjši padec je zabeležil indeks borze v Londonu FTSE 100, ki je zdrsnil za 0,36 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,23 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,66 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,07-odstotni padec.

Rdeče so obarvane tudi borze v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,21 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,51 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,85-odstotno rast.

Tečaj evra je v primerjavi z dolarjem ob zaostrovanju trgovinskega spora upadel. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1575 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,41 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1534 dolarja (v ponedeljek 1,1613 dolarja).

Cene nafte so medtem nadaljevale pot navzdol pred petkovim srečanjem držav Opeca z nekaterimi nečlanicami, vključno z Rusijo. Vse več je namreč namigov, da države ne bodo podaljšale sedanjih omejitev proizvodnje črnega zlata.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 64,81 dolarja, kar je 1,04 dolarja manj kot v ponedeljek. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 47 centov na 74,87 dolarja.