c S
Prva naloga za novega premierja: Znižanje DDV 20.06.2018 07:18 Ljubljana, 19. junija (STA) - Slovenija je v mandatu Alenke Bratušek DDV zvišala, in sicer z 20 na 22 oziroma z 8,5 na 9,5 odstotka. Čeprav je bil to krizni ukrep, ga vlada Mira Cerarja v času izjemne gospodarske rasti ni znižala, je pa pod pritiskom javnosti odpravila vse druge varčevalne ukrepe oziroma večino, v Financah piše Janez Tomažič.

Hrvaški finančni minister Zdravko Marić napoveduje, da bodo znižali stopnjo DDV s 25 na 24 odstotkov. Znižali bodo tudi dohodnino, piše Jutarnji list. Najavili so že marsikaj, pa tega niso izvedli, dodatno je od tam prišel zgled za davčne blagajne. Ekonomska politika te države je pogosto zgrešena.

Slovenija proračunskega presežka, potem ko plača obresti, nima, zato je manevrskega prostora malo. Verjetno se bo treba odločiti, kako ljudem izboljšati kupno moč. Kot smo pisali večkrat, je postopek vpeljave davčnih sprememb, ki bi zagotovile večji neto, dolg in zapleten, zahteval bi nižanje proračunskih izdatkov.

Zato bi mogoče lahko razmislili o znižanju DDV. Ni ga treba znižati za dve odstotni točki, zadovoljni bi bili že z eno. Ponavljam, pri uvedbi so nas prepričevali, da gre za krizni ukrep, sklene komentator.