c S
Nove težave za Teslo: Musk nekdanjega sodelavca obtožuje sabotaže 19.06.2018 17:14 San Francisco, 19. junija (STA) - Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk je v elektronskem sporočilu zaposlenim obtožil nekdanjega sodelavca "obsežne in škodljive sabotaže" v proizvajalcu električnih avtomobilov. Med drugim naj bi neimenovani nekdanji sodelavec "izvozil velike količine zelo občutljivih Teslinih podatkov neznanim tretjim stranem", navaja pismo.

Elektronsko sporočilo, poslano v nedeljo zvečer, je pridobila in njegovo pristnost preverila mreža CNBC. Šlo naj bi za nekdanjega zaposlenega, ki je želel napredovanje, a ga ni dočakal. Ob izdajanju podatkov naj bi tudi spreminjal operacijski sistem podjetja pod lažnimi uporabniškimi imeni, vsebino povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Vendar pa je lahko za tem veliko več, kot je videti na prvi pogled, zato se bo ta teden nadaljevala preiskava," je zapisal 46-letnik. "Ugotoviti moramo, ali je deloval sam ali z drugimi pri Tesli in če je sodeloval s kakršnimi koli zunanjimi organizacijami."

"Kot veste, obstaja dolg seznam organizacij, ki bi Tesli privoščile smrt," je še dodal Musk.

Za CNBC je obstoj sporočila, ki ga je mreža na spletni strani objavila tudi v celoti, potrdilo več zaposlenih. Francoska tiskovna agencija AFP je skušala pri Tesli pridobiti več informacij, a neuspešno.

V ločenem elektronskem sporočilu, ki ga je prav tako objavil CNBC, je Musk v ponedeljek zjutraj zaposlenim poročal o manjšem požaru v tovarni podjetja. Opisal ga je za "nenavaden incident, ki ga je težko pojasniti".

"Prosim, bodite pozorni na kar koli, kar ni v skladu z interesi našega podjetja," je zapisal, zaposlene pa je spomnil tudi na znani izrek nekdanjega prvega moža Intela Andyja Grova, da "le paranoični preživijo".

Požar so za CNBC v Tesli tudi uradno potrdili. So pa poudarili, da so plamene zadušili v nekaj sekundah. "Ni prišlo do nobenih poškodb ali večje škode na opremi, proizvodnja pa znova teče," so dodali.

Tesla se trenutno sooča s precejšnjimi zamudami in težavami pri proizvodnji svojega avtomobila model 3. Limuzina naj bi odigrala ključno vlogo pri ustvarjanju prihodkov, s katerimi bi Tesla lahko povrnila vložke investitorjem in spodbudila razvoj drugih vozil.

Proizvodnja modela 3 se je začela sredi lanskega leta, trenutno za načrti zaostaja šest mesecev. Cilj je proizvesti 5000 avtomobilov do tedensko do konca junija, trenutno pa jih vsak teden s tekočega traku zapelje 3500.

Delnice Tesle na borzi v New Yorku danes izgubljajo 5,5 odstotka vrednosti.