c S
Sindikat železničarjev zamrznil vse napovedane stavke 19.06.2018 10:24 Ljubljana, 19. junija (STA) - Sindikat železničarjev Slovenije in vodstvo Slovenskih železnic (SŽ) sta danes uspela doseči pomemben napredek pri pogajanjih o stavkovnih zahtevah sindikata. Ta se je tako odločil, da za nedoločen čas oz. do podpisa dokončnega stavkovnega sporazuma zamrzne za danes napovedano štiriurno stavko v Kopru in vse nadaljnje stavkovne aktivnosti.

Kot so sporočili iz sindikata, sta pogajalski skupini zbližali stališča in se dogovorili o bistvenih razhajanjih glede stavkovnega sporazuma. S SŽ pa so sporočili, da sporazum predvideva nadaljnje reševanje problematike v okviru socialnega sporazuma, s kompromisom pa je napovedana serija stavk končana.

"Ocenjujem, da je prevladal razum, kar je podlaga za nadaljnji dialog med vodstvom Slovenskih železnic in socialnimi partnerji," je za STA dejal prvi mož SŽ Dušan Mes.

Sindikat je tako za nedoločen čas oz. do podpisa dokončnega stavkovnega sporazuma med pogajalsko skupino SŽ in stavkovnim odborom sindikata železničarjev zamrznili tako za danes med 10. in 14. uro napovedano opozorilno stavko na železniški postaji Koper kot vse nadaljnje stavkovne aktivnosti sindikata.

Iz sindikata so naknadno sporočili, da bodo stavko zamrznili samo za tri mesece. Kot razlog so navedli "nedopustna ravnanja in dejanja predsednika Sindikata železniškega transporta Slovenije v Kopru Denisa Cvijanovića".

Ta po njihovih besedah "na celotnem območju železniške postaje Koper vnaša nemir in razdor med zaposlenimi ter agresivno s svojimi neprimernimi dejanji posega v ustavne in zakonske pravice zaposlenih na SŽ tako, da jim ponuja v podpis dokumente, ki nimajo nikakršnih pravnih podlag in jih naši člani dojemajo in obravnavajo kot kršitev njihove ustavne in zakonske pravice do stavke".

Sindikat je sicer v nizu napovedanih opozorilnih stavk v juniju in juliju izvedel le eno, in sicer prejšnji torek na ranžirni postaji Zalog.

Med drugim je zahteval, da vodstvo SŽ vse zaposlene obravnava enakopravno in da se zagotovi zadostno število zaposlenih.

Sindikat železničarjev Slovenije je eden od 10 reprezentativnih sindikatov na SŽ in je z okoli 2000 člani največji. Preostalih devet sindikatov predstavlja dve tretjini od približno 7500 zaposlenih. Ti so prejšnji torek z vodstvom SŽ podpisali spremenjeno kolektivno pogodbo za dejavnost železniškega prometa.