c S
Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo korupcijskih kaznivih dejanj v bankah 19.06.2018 14:57 Ljubljana, 19. junija (STA) - Kriminalisti so prejšnji teden zaključili obsežno akcijo, v kateri so izvedli preko 20 preiskav, tudi v bankah, in odredili pridržanje petim osumljencem. Sodišče je glavnima organizatorjema odredilo pripor, trem izreklo ukrep javljanja na policijski postaji, kriminalisti pa nadaljujejo s preverjanjem okoliščin, povezanih z odobravanjem kreditov.

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so med preiskavami zasegli okoli 360.000 evrov gotovine, dve vozili višjega cenovnega razreda, elektronske naprave in ogromno listinske dokumentacije. "Osumljenci so najmanj šestim bankam povzročili za več kot 850.000 evrov škode oz. so si v tej višini pridobili protipravno premoženjsko korist," so navedli.

Z obsežno kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je ožji krog osumljencev za osebe, ki niso bile kreditno sposobne, urejalo kredite na različnih bankah na način, da so preko referentov bank, zadolženih za področje kreditov, prilagajali podatke kreditojemalcev, da so ustrezali pogojem banke za pridobitev kredita.

V ta namen so prirejali dokumente in urejali fiktivne zaposlitve. Zneski odobrenih kreditov so presegali tudi 100.000 evrov. Za vsak odobren kredit so osumljenci od kreditojemalca zahtevali nedovoljeno darilo v obliki določenega odstotka kredita, ki je v nekaterih primerih znašal tudi do 45 odstotkov. Trenutno je bilo ovadenih 33 osumljencev zaradi utemeljenega suma storitve 30 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja oziroma nedovoljenega sprejemanja daril.