c S
V Kranju podpisali pogodbo za energetsko sanacijo 22 javnih objektov 19.06.2018 14:55 Kranj, 19. junija (STA) - Mestna občina Kranj je danes s konzorcijem podjetij Petrol, Gorenjske elektrarne in Domplan sklenila javno-zasebno partnerstvo o energetski sanaciji in energetskem upravljanju 22 objektov, ki so v lasti občine. 6,2 milijona evrov vredna naložba bo vsako leto prinesla za 400.000 evrov prihranka, prispevala pa bo tudi k čistejšemu okolju.

Kranjska mestna občina je bila leta 2001 pionirka na področju energetskega pogodbeništva v Sloveniji. Tedaj je s Petrolom sklenila 15-letno koncesijsko pogodbo, ki je prinesla še višje prihranke od obljubljenih. Na devetih objektih so v 15 letih prihranili toplote za kar triletno ogrevanje. Posebej veliki prihranki so bili zlasti pri ogrevanju olimpijskega bazena.

Tudi na podlagi dobrih izkušenj iz preteklosti, je danes občina podpisala novo 15-letno pogodbo. Petrolu sta se v konzorciju pridružili družbi Domplan in Gorenjske elektrarne, skupaj pa bodo poskrbeli za celovito energetsko sanacijo desetih objektov in delno energetsko sanacijo 12 objektov. Poleg šol in vrtcev bodo sanacije deležni občinska stavba, Prešernovo gledališče Kranj in pokriti olimpijski bazen, energetsko upravljanje pa bodo uvedli tudi za Grad Khislstein in mestno knjižnico.

Skupni letni prihranek pri energiji bo znašal približno 400.000 evrov, kar pomeni znižanje izpustov za 1.300 ton letno, kolikor ogljikovega dioksida vsrka približno 65.000 dreves, so pojasnili predstavniki Petrola. Kranjski župan Boštjan Trilar pa je poleg zmanjšanja izpustov škodljivih plinov med koristmi projekta izpostavil še boljše pogoje za delo in učenje uporabnikov objektov ter lepši izgled samih objektov, ki bodo dobili novo fasado, okna in streho.

Pomemben je tudi finančni prihranek 400.000 evrov letno, ki jih bo po izteku 15-letne koncesijske pogodbe občina lahko uporabila za nove naložbe. Celotna vrednost naložb v energetsko sanacijo, ki bo na večini objektov opravljena že letos, na ostalih pa drugo leto, bo znašala 6,18 milijona evrov. Konzorcij zasebnih partnerjev bo investiral 3,1 milijona evrov, občina kot javni partner 830.000 evrov, 2,25 milijona evrov pa bo nepovratnih sredstev iz kohezijskih skladov.

Kot je izpostavil Trilar, si občina že več let prizadeva ob občinskem proračunu zagotoviti dodatna sredstva za investicije, kar ji dobro uspeva prek evropskih sredstev, državnih investicij, javno-zasebnih partnerstev, koncesij in energetskega pogodbeništva. Danes podpisana pogodba, ki jo je Trilar podpisal s članom uprave slovenske energetske družbe Petrol Rokom Vodnikom, pa je hibrid omenjenih konceptov oziroma virov.

Vodnik je izpostavil, da se s pomočjo evropskih kohezijskih sredstev bistveno izboljšuje ekonomika celotnega projekta in njegova uspešnost za vse partnerje. Petrol je vodilni ponudnik energetskih sanacij in rešitev ne le v Sloveniji ampak v celotni regiji. V zadnjih letih so v Petrolu to področje intenzivno razvili in tudi letos podpisali pogodbe za več kot 10 novih projektov z različnimi slovenskimi občinami, v katerih bodo sanirali več kot 80 objektov. Podobno je bilo tudi lani.

S svojimi izkušnjami lahko Petrol zagotavlja uspešno izvedbo energetskih sanacij, čeprav so te na splošno zahtevne. Terjajo številna gradbena dela, pri katerih se lahko pokažejo še dodatna dela, hkrati jih je treba končati čim hitreje, saj so objekti v stalni uporabi, nekateri objekti pa so tudi pod spomeniškim varstvom.