c S
Dopolnitev dogovora za razvoj goriške regije predvideva devet projektov 19.06.2018 12:08 Ljubljana, 19. junija (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik razvojnega sveta severnoprimorske regije Matej Arčon sta danes podpisala dopolnitev dogovora za razvoj goriške regije. Predvidenih je devet projektov v vrednosti 41,9 milijona evrov, med drugim ureditev poslovnih con v občinah, ureditev kolesarskih omrežji in zmanjšanje poplavne ogroženosti.

Od 41,9 milijona evrov bo 32,5 milijona evrov zagotovljenih iz evropskega proračuna. Ureditev poslovnih con obsega tri projekte v skupni vrednosti 5,5 milijona evrov, nosilci projektov pa so občine Ajdovščina, Nova Gorica in Brda. Za projekt ureditve kolesarskih omrežji, v katerega je vključenih osem občin, je predvidenih 17,5 milijona evrov. Za projekt s področja zmanjšanje poplavne ogroženosti, v katerem sodeluje šest občin, pa je predvidenih sedem milijonov evrov sredstev, je ob današnjem podpisu dopolnitve dogovora povedal Počivalšek.

Poleg naštetih projektov,dopolnitev dogovora vsebuje tudi štiri projekte s področja okoljske infrastrukture - dva s področja kanalizacijskih omrežji in dva s področja oskrbe prebivalstva s pitno vodo. Nosilci teh projektov so občine Nova Gorica, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Ajdovščina, je izpostavil Počivalšek.

Predsednik sveta regije Uroš Brežan, sicer tolminski župan, je poudaril, da so v okviru regije našli skupen jezik kar v osmih občinah in se odločili, da bodo svoj delež sredstev namenili za urejanje kolesarskih poti državnega kolesarskega omrežja. V tem projektu so se združile občine Idrija, Cerkno, Tolmin, Kobarid, Kanal, Bovec, Brda in Ajdovščina.

Pojasnil je, da so se občine odločile, da nobena od njih ne bo nosilec projekta, pač pa bodo to vlogo prepustile Direkciji RS za infrastrukturo. "Govorimo o zvezni infrastrukturi, ki je z vidika trajnostne mobilnosti izjemnega pomena in tu občinske meje ne smejo igrati ključne vloge," je dodal Brežan.

Predsednik sveta za območje Vipavske doline Mavricij Humar, sicer župan Mirna - Kostanjevice, je poudaril, da so občine ob Vipavi najbolj poplavno ogrožene, zato bodo v okviru projekta, katerega nosilec bo Direkcija RS za vode, lahko občanom zagotovili normalno bivanje in omogočili gradnjo na določenih mestih, kjer je ta sedaj zaradi poplavne ogroženosti onemogočena.

Arčon je ob podpisu dopolnitve dogovora medtem dejal, da so si v regiji enotni in da so zaznali vse ključne projekte za razvoj lokalnih skupnosti. Vsaka občina je tako našla povezavo tudi z ostalimi občinami v določenih projektih. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da so uspeli uresničiti skupno željo vseh trinajstih občin in podpisali dogovor o spremembi operativnega programa. Dodal je, da bodo morali v naslednjih letih pohiteti, da večletno proračunsko obdobje EU uspešno zaključijo.

Za Mestno občino Nova Gorica, ki jo vodi Arčon, je ključnega pomena predvsem ureditev poslovno-ekonomskih con. "Zavestno smo se odločili za dogovor za razvoj regij in ne za razpis, ker je to največji gospodarski izziv naše občine v zadnjih desetletjih. Kupili smo namreč okoli pet hektarov zemljišč, kjer bomo lahko v naslednjih letih zgradili približno 55.000 kvadratnih metrov pokritih površin oziroma omogočili gospodarstvu, da dobi komunalno urejeno zemljišče z vso potrebno infrastrukturo", je še poudaril Arčon.

Današnji podpis je dopolnitev dogovora, ki je bil podpisan 21. novembra lani v vrednosti 36,5 milijona evrov. Po današnjem podpisu skupna vrednost dogovora za razvoj goriške regije znaša 78,4 milijona evrov, od tega je 64,4 milijona evrov evropskih sredstev. Današnji dogovor je sedmi v okviru drugega povabila k podpisu dogovora za razvoj regij. V prvem pozivu so podpisali dogovore v skupni vrednosti nekaj čez sto milijonov evrov, skupna vrednost dogovorov drugega poziva pa znaša okoli 419 milijonov evrov, je poudaril Počivalšek.