c S
Ljubljanska občina bo z razlastitvenim postopkom šentviškega pokopališča nadaljevala 19.06.2018 06:25 Ljubljana, 18. junija (STA) - Ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da bo ljubljanska občina nadaljevala z razlastitvenim postopkom šentviškega pokopališča, proti čemur tamkajšnja četrtna skupnost, župnija in Društvo Blaž Potočnikova čitalnica zbirajo podpise. Janković je izpostavil, da jim nakup pokopališča nalaga zakon, nasprotnike pa je napotil na pristojno ministrstvo.

V svetu Četrtne skupnosti Šentvid so Mestni občini Ljubljana (Mol) predlagali ustavitev postopka razlastitve, kot glavni argument pa so navedli, da bi bilo veliko bolj smotrno denar nameniti za nakup dodatnega zemljišča za širitev pokopališča kot izplačevati odškodnino v razlastitvenem postopku. Proti razlastitvi pokopališča so v župniji organizirali zbiranje podpisov.

Janković je pred današnjo sejo mestnega sveta pojasnil, da imajo občani vso pravico zbirati podpise, peticije pa še ni dobil. "Mislim, da je prav, da najprej vidim, kaj so napisali," je dejal. Peticija sicer po županovem mnenju pomeni odlog roka in "če bi hotel upoštevati, da tega ne naredimo, bi delal nezakonito". Janković je ob tem spomnil na zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti iz leta 2016, ki občinam, ki niso lastnice pokopališča, nalaga, da v desetih letih od uveljavitve zakona postanejo lastnice vseh zemljišč, na katerih so pokopališča.

"Zakon nalaga, da se mora v desetih letih to kupiti in če me vprašate, bomo mi šli naprej," je ponovil. S šentviškim pokopališčem problematike ne vidi. "Če bi cerkev želela ravnati, kot pravi, da želi, bi nam mogoče to podarila, da bi lahko več vložili v prenovo pokopališč, ampak zaenkrat gremo v to smer. To peticijo sprejemam, je pa ne razumem," je dejal.

Poudaril je še, da ne sprejema ravnanja tamkajšnje krajevne skupnosti. "Dobili so nov vrtec, prenavljamo osnovno šolo Franca Rozmana Staneta, na Brodu delamo novo telovadnico, v Stanežičah bomo naredili parkirišče P&R," je med drugim naštel župan.

Tiste, ki nasprotujejo postopku, pa poziva, naj mu pojasnijo, kaj se bo spremenilo. "Pokopališče bo na istem mestu in naj nekdo reče, da naše Žale ne opravijo kvalitetno svojega dela. Tega ne morejo reči," je prepričan. Po Jankovićevih besedah so namreč Žale eno od podjetij, zoper katerega ni nobenih pritožb, ravno nasprotno.

Kritičen je bil tudi do šentviškega župnika Ivana Jagodica, s katerim se dve leti pogovarjajo, da bi pokopališče uredili bolje in kakovostnejše za svojce, a v dveh letih niso prišli do dogovora. "Kljub temu, da je dobil priporočilo nadškofije, da to uredi, je vedno zamahnil z roko," je dejal. Peticijo proti razlastitvi je sicer podpisal tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev, če bo občina s postopkom nadaljevala.