c S
Na Ptuju po soglasju mestnega sveta kmalu višje turistične takse 19.06.2018 07:17 Ptuj, 18. junija (STA) - Ptujski mestni svetniki so na današnji seji dokončno podprli širitev nekaterih dodatnih področij, ki jih bo opravljala Skupna občinska uprava občin Spodnjega Podravja ter sprejeli odlok o dvigu turistične takse. Na občini so prepričani, da ta mestnemu turizmu prinaša nov pomemben finančni vir za nadaljnji razvoj in promocijo Ptuja.

Turistična taksa na Ptuju trenutno znaša 1,27 evra, po zgledu številnih drugih občin pa so se tudi v najstarejšem slovenskem mestu odločili za dvig. Od naslednjega leta bo tako znašala 2,5 evra, od tega dva evra kot taksa občine, pol evra pa bo znašala promocijska taksa.

"S takšno spremembo bo Ptuj dobil primerljivo ureditev in višino turistične takse kot druge vodilne turistične destinacije po Sloveniji, hkrati pa tudi pomemben vir za nadaljnji razvoj in promocijo ptujskega turizma," je svetnikom obrazložil župan Miran Senčar.

Ta je sicer s sodelavci svetnike seznanil tudi z nadaljevanjem projekta načrtovane izgradnje 48 najemnih neprofitnih stanovanj. Po sestanku z zainteresiranimi prebivalci v soseščini bodo na občini pripravili nove in prilagojene rešitve objekta, s čimer bo Ptuj po 20 letih ponovno začel gradnjo neprofitnih stanovanj, na katere trenutno čaka več kot 130 prosilcev.

Z današnjo potrditvijo novelacije investicijskega programa za ureditev spominskega parka je mestni svet omogočil sofinanciranje investicije iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb (CTN), s čimer bo občina iz Evropskega sklada za regionalni razvoj lahko pokrila 60 odstotkov vrednosti projekta oziroma dobrih 730.000 evrov.

Svetniki so danes potrdili tudi podelitev naziva častne občanke Viktoriji Dabič za njene zasluge na področju prostovoljstva, širjenja bralne kulture in medgeneracijskega povezovanja, naziv zaslužnega občana pa bodo podelili Rudiju Ringbauerju, sodniku, piscu in zbiratelju likovnih del, ki je svojo obsežno zbirko več kot 400 likovnih del podaril mestni galeriji.

Zlato plaketo bo letos prejela Zveza društev kurentov za posebne zasluge in prizadevno delo pri ohranjanju tradicije kurentovega obredja ter aktivno sodelovanje pri promociji in razvoju ptujskih turističnih potencialov.