c S
Programski svet RTVS odrekel soglasje imenovanju Stoparja za v. d. direktorja televizije 19.06.2018 07:12 Ljubljana, 18. junija (STA) - Generalni direktor RTVS Igor Kadunc za Andreja Stoparja, ki ga je želel imenovati za v. d. direktorja televizije, ni dobil potrebnega predhodnega soglasja programskega sveta. Na današnji seji je namreč za Stoparjevo imenovanje glasovalo 12 svetnikov, dva sta bila proti, 11 se jih je vzdržalo. Za soglasje bi moral zbrati najmanj 15 glasov podpore.

Kadunc se je za Stoparja, ki je zdaj odgovorni urednik prvega programa radia, odločil, ker ga nista prepričala donedavna urednica televizijskih dnevnoinformativnih oddaj Mojca Šetinc Pašek in odgovorni urednik televizijskega programa v mariborskem regionalnem RTV centru Zoran Medved, ki sta pravočasno oddala popolni prijavi na razpis za direktorja televizije.

Sicer so na razpis, ki se je končal 28. maja, prispele štiri prijave. Od teh je ena prispela prepozno, ena pa je bila po presoji razpisne komisije nepopolna. Radiotelevizija Slovenija (RTVS) išče direktorja televizija, ker je Ljerka Bizilj 4. junija predčasno končala direktorski mandat. Nov razpis bo po napovedih Kadunca objavljen predvidoma že v petek.

Kadunc je v razpravi dejal, da je pričakoval več zanimanja za direktorsko mesto. Po njegovih besedah bi bilo za v. d. najprimerneje imenovati televizijskega človeka, a se je na televiziji soočil s številni antagonizmi. Razlogov, zakaj se ni odločil za Šetinc Paškovo ali Medveda, ni želel podrobneje pojasniti. Dejal je le, da ga nista prepričala v zadostni meri.

Svetniki so skorajda brez izjeme pohvalili Stoparjevo novinarsko in uredniško delo na radiu, kljub temu so številni med njimi napovedali, da se bodo glasovanja vzdržali. Kot so opozorili, se ne strinjajo s Kadunčevo odločitvijo, da zadrego z iskanjem direktorja televizije rešuje na način, da razbija dobro utečeno ekipo na radiu, ki še ni končala zastavljenega dela.

Nekaj svetnikov je Kaduncu očitalo neodgovorno kadrovsko politiko. Izrazili so začudenje, da se ni odločil za Šetinc Paškovo ali Medveda, saj gre po njihovem mnenju za prepričljiva kandidata z izkušnjami. Slišati je bilo tudi pripombo, da generalni direktor očitno želi na mesto direktorja televizije pripeljati nekoga zunaj nacionalne RTV hiše.

Kadunc se ni strinjal z oceno o neodgovornem kadrovanju. Po njegovih besedah radijski čoln zagotovo ne bi potonil, če bi Stopar za tri mesece naloge prepustil namestniku. Glede neizbire Šetinc Paškove ali Medveda pa je svetnike opozoril na pravico generalnega direktorja, da si sam izbere ekipo, ki ga v celoti prepriča in ji temu primerno tudi zaupa.

Direktorja televizije ali v. d. direktorja imenuje generalni direktor po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta. Za soglasje je potrebna absolutna večina v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 glasov podpore. Do imenovanja direktorja s polnimi pooblasti ali v. d. direktorja bo Kadunc v okviru pooblastil generalnega direktorja opravljal tudi naloge direktorja televizije.

Sicer je programski svet na današnji seji dal predhodno pozitivno mnenje k predlogu strategije razvoja RTVS v obdobju 2018-2022 in pri tem predlagal nekaj dopolnil. Glede izhodišč programsko produkcijskega načrta (PPN) za leto 2019 pa je ocenil, da vsebujejo primerne programske usmeritve za pripravo osnutka PPN, ki ga bo svet obravnaval septembra.