c S
EU in Avstralija začeli pogajanja o trgovinskem sporazumu 18.06.2018 13:58 Sydney, 18. junija (STA) - Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström, avstralski predsednik vlade Malcolm Turnbull in avstralski minister za trgovino Steven Ciobo so danes v Canberri uradno začeli pogajanja o celovitem trgovinskem sporazumu med EU in Avstralijo. S tem želijo odpraviti ovire za trgovino z blagom in storitvami in ustvarjati priložnosti za podjetja.

"Namen pogajanj je odpraviti ovire za trgovino z blagom in storitvami, ustvarjati priložnosti za mala in velika podjetja ter določati ambiciozna pravila v skladu z drugimi sporazumi EU, da bi prispevali k oblikovanju svetovne trgovine," so sporočili iz Bruslja. Prvi uradni krog pogajanj med pogajalskima ekipama obeh strani bo potekal v Bruslju od 2. do 6. julija.

Evropska komisarka za trgovino je danes ocenila, da je v "teh negotovih časih opogumljajoče, da Avstralija deli našo zavezanost pozitivni trgovinski agendi in prepričanje, da so dobri trgovinski sporazumi koristni za obe strani". Rezultat pogajanj bo sporazum, ki bo prinesel jasne koristi za EU in Avstralijo. Spodbudil bo gospodarske priložnosti za podjetja, tako velika kot mala, ter ustvarjal delovna mesta.

Po obisku v Avstraliji bo komisarka Malmström obiskala Wellington, kjer bo v četrtek začela trgovinska pogajanja med EU in Novo Zelandijo.

Avstralija je eno od najhitreje rastočih razvitih gospodarstev na svetu. Nedavno je z 10 drugimi državami v pacifiški regiji zaključila pogajala o celostnem in naprednem čezpacifiškem partnerstvu (CPTPP). Prihodnji sporazum med EU in Avstralijo bo evropskim podjetjem omogočil, da tekmujejo pod enakimi pogoji kot podjetja iz tistih držav, s katerimi Avstralija že ima trgovinske sporazume.

EU je že zdaj druga največja trgovinska partnerica Avstralije. Dvostranska blagovna menjava med EU in Avstralijo se v zadnjih letih stalno povečuje in je lani znašala skoraj 48 milijard evrov. Sektorji, ki predstavljajo večji del izvoza EU v Avstralijo, so prevozna oprema, stroji in naprave, kemikalije, živila in storitve.

Dvostranska trgovina s storitvami znaša okoli 28 milijard evrov. S sporazumom bi se lahko obseg trgovine z blagom med pogodbenicama povečal za dobro tretjino. Do zdaj so trgovinski in gospodarski odnosi med EU in Avstralijo potekali znotraj partnerskega okvira EU-Avstralija iz leta 2008.

Začetek pogovorov z Avstralijo je del agende EU za odprto in pravično trgovino. Lani so bila zaključena pogajanja z Japonsko, letos spomladi pa z Mehiko. Od septembra lani se začasno uporablja trgovinski sporazum med EU in Kanado, imenovan Ceta. Prihodnji sporazum med EU in Avstralijo bo še utrdil sodelovanje EU z azijsko-pacifiško regijo.

Ceta je sicer še vedno v začasni uporabi, saj jo morajo ratificirati vse sodelujoče države, vendar pa Italija grozi, da ne bo ratificirala sporazuma, saj ta ne ščiti dovolj njihovih zaščitenih živilskih izdelkov. Kot je dejal kmetijski minister Gian Marco Centinaio v pogovoru za italijanski časnik La Stampa, bodo, če ne bodo dosegli potrebne zaščite, blokirali tudi vse Ceti podobne sporazume.