c S
V Slovenski Bistrici začenjajo energetsko prenovo javnih stavb 18.06.2018 06:45 Slovenska Bistrica, 16. junija (STA) - V občini Slovenska Bistrica se bodo lotili korenite energetske prenove javnih stavb. Projekt bodo izpeljali v javno-zasebnem partnerstvu s konzorcijem Petrola in družbe Plistor, s katerima so po dolgotrajnih pogajanjih nedavno že sklenili pogodbo. Skupna investicijska vrednost projekta znaša dobrega 4,1 milijona evrov.

Bistriška občina je razpis za projekt celovite in delne energetske prenove javnih objektov objavila pred letom dni, vse od lanske jeseni pa je potekal postopek konkurenčnega dialoga, na katerem so za partnerja izbrali največjo slovensko naftno družbo. Ob tem so se prijavili na razpis za kohezijska sredstva, maja pa so prejeli sklep o odobritvi nepovratnih sredstev.

Kot so pojasnili na občini, bodo projekt izvedli v 15-letnem koncesijskem obdobju. Zasebni partner bo investiral v energetsko prenovo objektov in zagotavljal prihranke ob enakem ali višjem udobju v prostorih, javni partner pa ga bo s temi prihranki v pogodbeni dobi poplačal.

Po poteku pogodbenega obdobja bodo vsi prihranki pri stroških za oskrbo z energijo ostali javnemu parterju, zasebni partner pa bo v času trajanja 15-letne koncesije zagotovil tudi upravljanje in vzdrževanje novo vgrajenih oziroma saniranih energetskih naprav ter sistemov.

Projekt so na občini zaradi obširnega nabora objektov razdelili v dva sklopa. Prvi zajema celovito energetsko sanacijo desetih objektov, za katero je bilo mogoče pridobiti nepovratna kohezijska sredstva v višini 40 odstotkov investicije, drugi pa obsega prenovo tehnoloških sistemov šestih objektov, predvsem sistemov ogrevanja, prezračevanja, hlajenja in razsvetljave.

Pri dobrih štirih milijonih evrov vredni investiciji kar 87 odstotkov stroškov predstavlja celovita energetska prenova stavb, tehnološka prenova pa le 13 odstotkov celotne investicije. Zasebni partner bo k naložbi prispeval dobra dva milijona evrov, nekaj manj kot 1,5 milijona evrov bodo počrpali evropskega denarja, občina pa bo dodala 620.000 evrov.

Kot so izračunali v Slovenski Bistrici, bo skupni zajamčeni letni prihranek toplotne in električne energije znašal nekaj več kot 1,2 milijona kilovatnih ur oziroma 287.000 evrov. To pa po njihovem pomeni tudi 528 ton manj izpustov toplogrednih plinov. Zasebna partnerja bosta z deli začela že julija, takoj po potrditvi projektne dokumentacije, zaključila pa naj bi jih predvidoma v petih mesecih.