c S
O prodaji Cimosa Kinematike več znanega v prihodnjem tednu 18.06.2018 06:44 Koper, 16. junija (STA) - Postopek prodaje Cimosove hčerinske družbe Cimos Kinematika se očitno bliža sklepni fazi. Čeprav v Cimosu ne dajejo informacij, naj bi Kinematika po neuradnem poročanju medijev prešla v last turške družbe Toksan Otomotiv. Sestanek glede prodajnega postopka naj bi neuradno potekal prihodnji četrtek.

O tem, da naj bi v kratkem le zaključili več mesecev trajajoč prodajni postopek te Cimosove hčerinske družbe, je pred dnevi prvi poročal Dnevnik. Po neuradnih informacijah časnika naj bi družbo prevzel turški Toksan Otomotiv, ustanovljen leta 1985, ki prav tako sodeluje z avtomobilsko industrijo, deluje pa znotraj Kücükoglu Holdinga.

V Cimosu so lani jeseni program kinematike, ki se izvaja v koprski tovarni, oddelili na novoustanovljeno podjetje Cimos Kinematika, v katero so prezaposlili okoli 200 delavcev. Po dostopnih podatkih je sicer naprodaj le proizvodni program kinematike, ne pa tudi nepremičnine, v katerih se ta izvaja.

V Cimosu na vprašanja v zvezi s prodajo hčerinske družbe ne odgovarjajo. Neuradno pa je razumeti, da bo o končni usodi Cimosa Kinematike več znanega po sestanku vpletenih strani v četrtek, 21. junija.

Po nerevidiranih računovodskih izkazih, dostopnih na Ajpesu, je sicer razvidno, da je Cimos v prvem letošnjem četrtletju ustvaril za 64,3 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za 5,8 odstotka več kot v zadnjem kvartalu leta 2017. Rezultat iz poslovanja pred amortizacijo in odpisi (EBITDA) je ob četrtletju znašal 2,8 milijona evrov, čisti dobiček pa 800.000 evrov.

Na čisti rezultat poslovanja je v največji meri vplival plan zmanjševanja stroškov storitev in racionalizacija pri koriščenju dodatnih proizvodnih storitev. Na dan 31. marec letos so sredstva družbe znašala 131,5 milijona evrov, kapital pa 33,9 milijona evrov. Dolgoročne finančne obveznosti so se sicer zmanjšale za 200.000 evrov na 47,6 milijona evrov, poslovne obveznosti pa so se povečale za tri milijone evrov kot rezultat mesečnega plačevanja dobaviteljev in povečane izpostavljenosti družbe do povezanih podjetij znotraj skupine ter znašajo 47,1 milijona evrov.

Lani je Cimos po nerevidiranih izkazih ustvaril za 255,1 milijona evrov poslovnih prihodkov. EBITDA je ob koncu leta znašal 3,7 milijona evrov, čisti dobiček pa 2,5 milijona evrov.