c S
Stavkovni odbor Štore Steel naj bi v sredo vnovič napovedal stavko 18.06.2018 11:22 Štore, 18. junija (STA) - Stavkovni odbor Štore Steel naj bi v sredo vnovič napovedal dveurno opozorilno stavko, če uprava družbe do torka ne bo sprejela njihove zahteve po 23-odstotnem dvigu plač. Kot je danes za STA povedal sindikalist Gvido Novak, jim je vodstvo štorske železarne v petek ponudilo sedemodstotni dvig plač, kar je za njih nesprejemljivo.

Novak, ki je predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov, je dejal, da se plače ne bodo dvignile za sedem odstotkov, ampak komaj za en ali dva odstotka, saj uprava družbe ukinja nagrado za delovno uspešnost. Stavkovni odbor je sicer prvič dveurno opozorilno stavko napovedal 25. maja, a jo je potem preklical zaradi grožnje z odpovedjo delovnega razmerja stavkajočim.

V sredo so iz Štore Steel sporočili, da se bo osnovna plača vsem zaposlenim zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni pa se količnik dvigne za eno ali dve točki zaradi slabših pogojev dela. Takrat so tudi navedli, da je aneks o višjih plačah že podpisal podjetniški sindikat Skei, Konfederacija slovenskih sindikatov pa se na pogajanja ni odzvala.

Za prikaz povečanja plač, ki bo za skupine zaposlenih različen, je vodstvo štorske železarne pripravilo testni obračun za aprilske plače. "Del plače predstavljajo tudi nadomestila in ker je imel april dva praznika, mnogi pa so pred 1. majem koristili tudi dopuste, se v tem aprilskem obračunu še ne pozna celoten dvig plač. Za nadomestila je namreč osnova za obračun povprečje zadnjih treh mesecev, zato se bo celoten dvig plač odrazil v roku treh mesecev," še navajajo v upravi Štore Steel.

Novak je večkrat dejal, da so delavci upravičeni do višjih plač od najnižjih v njihovi dejavnosti, še posebej zaradi dobrih poslovnih rezultatov družbe.

Sindikat je sicer na okrožno državno tožilstvo v Celju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic stavkajočih delavcev jeklarne. Dopolnil je tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki jo je podal pred tremi tedni.