c S
Geodetska uprava projekt izboljšave zemljiškokatastrskega prikaza nadaljuje v širšem Posavju 18.06.2018 09:34 Ljubljana, 18. junija (STA) - Geodetska uprava RS (Gurs), ki je spomladi začela projekt izboljšave pozicijske natančnosti katastrskega načrta, tega od danes do konca septembra nadaljuje v širšem Posavju. Terenske izmere, ki jih izvajajo zaokroženo po posamičnih območjih katastrskih občin, so marca začeli v jugovzhodnem delu države. Končati jih nameravajo do oktobra 2020.

Po podatkih Gursa omenjene terenske izmere od danes izvajajo na območjih geodetskih pisarn Sevnica, Krško, Brežice, Trbovlje in Litija ter delno na območju geodetskih pisarn Domžale, Grosuplje, Ljubljana, Celje, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah in Žalec.

V okviru projekta eProstor, ki je podprt tudi z evropskim denarjem, obstoječe podatke pregledujejo na terenu in opravljajo terensko izmero, omenjene meritve pa bodo podlaga za izboljšavo pozicijske natančnosti katastrskega načrta. Izvajajo jih različna geodetska podjetja.

Omenjene terenske izmere bodo v jeseni nadaljevali na območjih Slovenj Gradca, Mozirja, Velenja, Slovenskih Konjic in Slovenske Bistrice.

Prihodnje leto bodo nadaljevali na območjih Gornje Radgone, Ljutomera, Šmarja pri Jelšah, Šentjurja pri Celju, Celja, Žalca, Logatca, Grosupljega, Ljubljane, Domžal, Ptuja in Maribora. Leta 2020 jih čakajo še izmere na območjih Radovljice, Kranja, Škofje Loke, Tolmina, Idrije, Ajdovščine, Nove Gorice, Sežane, Postojne in Kopra.

Kot so pojasnili, si Gurs, ki je zadolžen za vodenje evidence zemljiškega katastra, v okviru svojih pristojnosti, rednih postopkov vzdrževanja in posebnih projektov prizadeva za izboljšanje kakovosti podatkov vseh nepremičninskih evidenc. V okviru omenjenega projekta eProstor želi uprava na področju zemljiškega katastra izboljšati grafične podatke oz. izboljšati pozicijsko natančnost katastrskega načrta.

Z navedenimi terenskimi postopki ne posegajo v lastninske pravice lastnikov. Prav tako z omenjeno metodo ne odmerjajo objektov, ki še niso evidentirani v zemljiškem katastru, na primer stavb in novih ali rekonstruiranih cest.

Podatkov zemljiškega katastra, ki so bili v evidenco vpisani na podlagi postopkov na zahtevo lastnikov zemljišč, na primer v postopkih ureditve meja in parcelacij, v okviru projekta izboljšave pozicijske natančnosti katastrskega načrta ne spreminjajo, so še sporočili z Gursa.

Prvi del terenskih izmer so sicer od marca do junija opravili na območjih geodetskih pisarn Novo mesto, Črnomelj, Kočevje in delno še na robu tega območja oz. na območjih geodetskih pisarn Grosuplje, Litija, Krško, Sevnica, Logatec in Celje.