c S
Dars v Velenju odpira informacijsko pisarno za 3. razvojno os 18.06.2018 06:54 Velenje, 17. junija (STA) - V okviru projekta izgradnje severnega dela 3. razvojne osi bo Dars v Velenju 27. junija odprl informacijsko pisarno. Vsem, ki stanujejo ob načrtovani trasi, želi namreč omogočiti pridobitev informacij v zvezi s postopki in aktivnostmi pri projektu.

Pisarna bo v prostorih Mestne občine Velenje, v njej pa bodo dvakrat mesečno, vsako prvo in zadnjo sredo v mesecu, predstavniki inženirja na voljo za individualne razgovore z zainteresiranimi občani. Razgovori bodo potekali med 13. do 15. uro, po potrebi še dlje, vnaprejšnja vprašanja pa bodo lahko občani posredovali tudi na naslov info@dars.si, so sporočili z Darsa.

Na Darsu, kjer so za projekt 3. razvojne osi vzpostavili tudi posebno spletno stran, so prepričani, da si vsi vključeni v projekt izgradnje severnega dela 3. razvojne osi želijo korekten partnerski odnos, ki bo temeljil na ažurni komunikaciji in rednem obveščanju o vseh spremembah.

Pripravljalne aktivnosti za začetek gradnje 3. razvojne osi že tečejo. Potekajo tako parcelacije na gozdnih zemljiščih, Dars pa je oddal tudi že javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo odseka med Velenjem in Slovenj Gradcem, in to edinemu ponudniku, družbam Lineal, BPI in Irgo Consulting. Vrednost naročila je nekaj manj kot 16,4 milijona evrov. Sklenitev pogodbe na Darsu pričakujejo še ta mesec, še letos bi lahko stekli tudi odkupi zemljišč.

Zapleta se medtem na južnem delu severnega kraka 3. razvojne osi. Naročilo za projektno dokumentacijo za odsek Šentrupert-Velenje tako še ni bilo oddano, čeprav je tudi nanj prispela ena skupna ponudba več podjetij za vrednost nekaj več kot 11 milijonov evrov. Vloženi sta bili namreč pobuda in zahteva za ustavno presojo uredbe o državnem prostorskem načrtu za ta odsek, saj se z izbrano traso ne strinjajo občine ob njej.

Kaj to pomeni za načrte, da bi se gradnja severnega dela 3. razvojne osi, ki je ocenjena na skupno 702 milijona evrov, začela proti koncu 2019 in zaključila v 2023, še ni jasno. Znana ni še niti natančna finančna konstrukcija gradnje.