c S
Kadunc na programski svet po soglasje za Stoparja kot v. d. direktorja televizije 18.06.2018 07:36 Ljubljana, 18. junija (STA) - Generalni direktor RTVS Igor Kadunc bo danes na seji programskega sveta skušal dobiti predhodno soglasje k imenovanju Andreja Stoparja za v. d. direktorja nacionalne televizije. Kadunca namreč ni prepričala ne Mojca Šetinc Pašek ne Zoran Medved, ki sta pravočasno oddala popolni prijavi na razpis za direktorja televizije.

Direktorja televizije ali radia imenuje generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta. Za izglasovanje soglasja je potrebna absolutna večina v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 glasov. Enako velja tudi pri imenovanju v. d. direktorja, kar za Kadunca oziroma Stoparja ne bo lahka naloga.

Stopar je zdaj odgovorni urednik prvega programa nacionalnega radia. Kadunc zagovarja Stoparjevo imenovanje za obdobje šestih mesecev, kar bi zadostovalo za izvedbo novega razpisa za direktorja televizije. Na tokratni razpis, ki se je končal 28. maja, so sicer prispele štiri prijave. Od teh je ena prispela prepozno, ena pa je bila po presoji razpisne komisije nepopolna.

Tako sta pravočasno in popolni prijavi oddala le donedavna urednica televizijskih dnevnoinformativnih oddaj Šetinc Paškova in odgovorni urednik televizijskega programa v mariborskem regionalnem RTV centru Medved. Televizija išče novega direktorja, ker je Ljerka Bizilj 4. junija predčasno končala direktorski mandat. Od takrat Kadunc v okviru pooblastil generalnega direktorja opravlja tudi naloge direktorja televizije.

Kot je STA izvedela iz krogov blizu programskega sveta, prevladujoče mnenje svetnikov naj ne bi bilo v prid imenovanju Stoparja. Večina naj bi zagovarjala čimprejšnjo izpeljavo novega razpisa in imenovanje direktorja nacionalne televizije s polnimi pooblastili.

Sicer bo programski svet na današnji seji obravnaval tudi strategijo razvoja RTVS v obdobju 2018-2022, izhodišča programsko produkcijskega načrta za leto 2019 ter majsko poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev.