c S
Bruselj predlaga krepitev predpristopne pomoči za Zahodni Balkan 15.06.2018 07:05 Bruselj, 14. junija (STA) - Evropska komisija je danes predstavila podroben proračunski predlog za financiranje delovanja EU v soseščini in svetu v obdobju 2021-2027. Predlaga splošno povečanje za 30 odstotkov na 123 milijard evrov. Proračun za države na poti v EU naj bi se povečal za približno 13 odstotkov na 14,5 milijarde evrov.

Proračunski predlog je zlasti politična izjava v luči vse več povpraševanja po močni, zanesljivi in predvidljivi vlogi EU v sosedstvu in svetu, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Komisija izpostavlja, da predlaga s 123 milijardami evrov 30-odstotno povečanje v primerjavi s sedanjim sedemletnim finančnim obdobjem, ob upoštevanju tekočih cen, torej učinka inflacije. Ob upoštevanju stalnih cen je povečanje le 13-odstotno.

Pomembna novost je vključitev evropskega razvojnega sklada za financiranje razvojne politike v afriških, karibskih in pacifiških državah v proračun EU. Ta je sedaj zunaj proračuna in znaša 0,03 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND), medtem ko celoten predlagan proračun znaša 1,11 BND EU.

Za predpristopno pomoč za države na poti v unijo, torej za šest držav na Zahodnem Balkanu in za Turčijo, naj bi bilo v letih 2021-2027 na voljo 14,5 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov več kot sedaj, ko je na razpolago 12 milijard evrov.

Ob tem se uvaja pomembna novost: proračun ne bo več razdeljen na ovojnice za posamezne države, temveč na tematske ovojnice, s čimer želijo spodbuditi sodelovanje v regiji, je izpostavil komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn.

V povezavi s sredstvi za Turčijo Hahn izpostavlja, da je zaradi omenjenih razlogov nemogoče oceniti, koliko bo dobila posamezna država, da pa so sredstva za Turčijo zaradi njenih kršitev evropskih vrednot in pravil že v obdobju 2018-2020 zmanjšali za okoli 40 odstotkov.

Komisar je izpostavil tudi, da se ne sme mešati predpristopnih sredstev za Turčijo in posebnega instrumenta za pomoč sirskim beguncem v Turčiji, v okviru katerega je unija že namenila tri milijarde evrov, pogaja pa se tudi o drugem trimilijardnem obroku.

Za evropsko sosedsko politiko naj bi unija v prihodnjem sedemletnem proračunskem obdobju namenila 22 milijard evrov, kar je po Hahnovih znatno povečanje v primerjavi s sedanjimi 16,5 milijarde evrov.

Za humanitarno pomoč bo na voljo enajst milijard evrov, s čimer unija ohranja in krepi vodilno vlogo na tem področju, je poudaril komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides.