c S
Koliko jih bo stalo v vrsti za stanovanja, ki se projektirajo danes 15.06.2018 07:47 Ljubljana, 14. junija (STA) - Obrisi cene denarja na stari celini so po včerajšnjem razkritju Evropske centralne banke jasnejši. Monetarna stimulacija gospodarske rasti se bo poslavljala počasi, ob prvih znamenjih šibkosti pa se lahko znova okrepi Dvigov obrestnih mer pa vsaj še leto dni ne bo. Kaj pa nas čaka, ko bodo obresti začele rasti, se v Financah sprašuje Jure Ugovšek.

Obrestne mere za posojila so v Sloveniji dosegle dno pred letom in pol. Odtlej vztrajajo na najnižjih ravneh v zgodovini oziroma so malenkost višje pri stanovanjskih posojilih s fiksno obrestno mero. V slovenskih bankah je na voljo ogromno prostega denarja, a očitno je, da obrestne mere nižje preprosto ne morejo iti.

Prostega denarja, ki je na voljo v bankah, bo v prihodnje še več. Vloge namreč še kar rastejo, hkrati pa v prihodnjem letu dni zapade za približno milijardo evrov dolžniških vrednostnih papirjev. Če bo spremenljiva obrestna mera kakšno desetinko odstotne točke višja, to ne bi smelo skrbeti ne uspešnih družb ne bančnikov.

Zanimivo bo spremljati, kaj bo dvig obrestnih mer prinesel slovenskemu bančnemu trgu. Bodo banke začele dvigovati depozitne obrestne mere? Zdaj namreč od prebivalstva, ki se vse manj odloča za vezavo, dobivajo sredstva tako rekoč zastonj. Vse banke trdijo, da imajo preveč virov, in zdi se, da pri depozitnih obrestnih merah ne tekmujejo. Pa bo vedno tako? Kaj se bo zgodilo z obrestno maržo, če se bo bančništvo srečalo tako s kupcem kot z dobaviteljem, se sprašuje komentator.