c S
Vlada ne nasprotuje Kadovi prodaji deleža Gorenja 14.06.2018 13:13 Ljubljana/Velenje, 14. junija (STA) - Vlada se je danes kot skupščina Kapitalske družbe (Kad) med drugim seznanila z odločitvijo Kada, da bo v okviru prevzemne ponudbe prodal lastniški delež v Gorenju, in ji ni nasprotovala, je povedala ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman.

Vlada se je seznanila s predlogom uprave in s potrditvijo nadzornega sveta Kada, da želi Kad v prevzemnem postopku prodati delnice Gorenja "in temu nismo nasprotovali", je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica.

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz kitajske skupine Hisense v prevzemni ponudbi, ki traja od 29. maja do 26. junija, za delnico Gorenja ponuja 12 evrov. Hisense sicer delnice Gorenja pridobiva tudi mimo prevzemne ponudbe, doslej naj bi pridobil že okoli 60-odstotni delež.

Kad je bil pred temi nakupi največji posamični delničar Gorenja, v lasti ima 16,37-odstotni delež, za katerega bo ob ceni 12 evrov za delnico iztržil nekaj manj kot 48 milijonov evrov.

Gorenje je v strategiji upravljanja državnih naložb sicer opredeljeno kot pomembna naložba (v katerih naj bi državni lastniki imeli 25 odstotkov in eno delnico oz. vsaj ohranili deleže, če jih imajo pod to mejo), a bi Kad ob vztrajanju v lastništvu lahko ostal zvezanih rok, saj mu to ne bi prinašalo vpliva in verjetno še nekaj let tudi ne dividend.

Na ministrstvu za finance so v luči Kadove dileme večkrat izpostavili, da je strategija političen dokument, naloga poslovodstev pa je maksimiranje vrednosti podjetja za lastnika. Odločitev mora tako sprejeti poslovodstvo, ki mora pretehtati vrednost naložbe, če se iz družbe umakne ali če ostane lastnik, so dejali.

Nadzorni svet Kada je po pisanju časnika Delo odločitev o prodaji potrdil v sredo in sklenil, da bo vlado kot skupščino s tem le seznanil in je ne bo vprašal za soglasje.

Vlada se je danes kot skupščina Kada tudi seznanila z letnim poročilom za leto 2017 in za člana nadzornega sveta za nov štiriletni mandat s 30. avgustom letos imenovala Stanislava Seničarja in Aleksandra Mervarja, ki jima mandat poteče 29. avgusta.