c S
Kad bo prodal svoj delež v Gorenju 14.06.2018 07:03 Ljubljana, 13. junija (STA) - Kapitalska družba (Kad) bo kitajski družbi Hisense prodala svoj 16,37-odstotni delež v Gorenju. Zanj bo iztržila 48 milijonov evrov. Odločitev je danes sprejel nadzorni svet Kada, ta pa bo vlado kot skupščino s tem le seznanil in je ne bo vprašal za soglasje, piše spletno Delo.

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz kitajske skupine Hisense je prevzemno ponudbo za Gorenje objavila konec maja. Ta velja do 26. junija, v njej pa za delnico Gorenja ponuja 12 evrov. Po najnovejših podatkih naj bi imela v Gorenju že 60 odstotkov delnic.

Kad je največji posamični lastnik Gorenja. Ob njem je večji lastnik še International Finance Corporation (IFC) iz skupine Svetovne banke z 11,80-odstotnim deležem. Med večjimi lastniki je bil tudi japonski Panasonic, ki pa je prevzemno ponudbo za 10,74-odstotni delež pred dnevi že sprejel.

Gorenje je v strategiji upravljanja državnih naložb opredeljeno kot pomembna naložba, ki naj jih družbe v državni lasti ne bi zmanjševale. A Kad bi ob vztrajanju v lastništvu lahko ostal zvezanih rok, saj mu to ne bi prinašalo vpliva in verjetno še nekaj let tudi ne dividend.

Na ministrstvu za finance so v luči Kadove dileme večkrat izpostavili, da je strategija političen dokument, naloga poslovodstev pa je maksimiranje vrednosti podjetja za lastnika. Odločitev mora tako sprejeti poslovodstvo, ki mora pretehtati vrednost naložbe, če se iz družbe umakne ali če ostane lastnik.