c S
Na kratko iz gospodarstva 14.06.2018 07:00 Ljubljana, 13. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Policija je prejela naznanitev suma storitve kaznivega dejanja, ki odgovornim v Gorenjski banki očita zlorabo položaja pri prodaji terjatev DZS in financiranju Term Čatež. Banka je namreč maja 2016 družbi Elements Capital Partners, ki v Sloveniji sodeluje s skladom York, prodala za 13,6 milijona evrov terjatev do DZS z 62-odstotnim diskontom, ne da bi unovčila zavarovanja. Nato je septembra lani z Abanko Termam Čatež iz skupine DZS odobrila 20 milijonov posojila, pri čemer je prispevala 12 milijonov evrov. Posojilo naj bi bilo namenjeno financiranju obveznosti do bank, bilo pa naj bi sporno, ker so bile Terme Čatež v postopku preventivnega prestrukturiranja. V banki so očitke zanikali, danes piše Delo.

Banka Intesa Sanpaolo je sporočila, da bo konec leta zaradi zakonskih sprememb v EU prekinila licenčno pogodbo z družbo American Express. To pomeni, da bodo z 31. decembrom 2018 prenehale veljati vse kartice American Express, izdane s strani banke. Kartice, katerih veljavnost preneha z avgustom ali pozneje, s 1. avgustom ne bo več mogoče obnoviti. Po tem datumu prav tako ne bo možna izdaja nadomestnih kartic za izgubljene, uničene, ukradene ali preklicane kartice, so sporočili iz banke.

Skupščina Banka Intesa Sanpaolo je v torek sklenila, da se del lanskega bilančnega dobička v višini nekaj manj kot štiri milijone evrov nameni za izplačilo dividend oz. 7,54 evra bruto na delnico, preostalih nekaj manj kot 890 evrov pa se nameni oblikovanju statutarnih rezerv. Članoma nadzornega sveta Urošu Čuferju in Borutu Bratini so potrdili izplačilo nagrade, prvemu 100.000 evrov, drugemu pa 20.000 evrov. Skupščina je upravi in nadzornikom za delo v lanskem letu podelila razrešnico, za revizorja letošnjega poslovanja pa imenovala družbo KPMG Slovenija, izhaja iz objave na spletni strani Ajpesa.

Kapitalska družba (Kad) je danes na spletni strani objavila oglas za javno zbiranje ponudb za nakup delnic družbe Kompas Shop. Prodaja se 67.473 delnic oz. 11,354-odstotni delež v Kompas Shopu. Kad bo ponudbe sprejemal do 5. julija do 12. ure, odpiranje ponudb ne bo javno.

Britanski ponudnik naravne kozmetike The Body Shop odpira prvo fizično trgovino v Sloveniji. Konec meseca jo bodo odprli v nakupovalnem središču Supernova na Rudniku v Ljubljani, so objavili v slovenski podružnici. The Body Shop je sicer že od lanske jeseni v državi prisoten s spletno trgovino.

Iz Ljubljanske borze so sporočili, da trenutno ni kandidatov za vključitev ali izključitev iz indeksa SBI TOP.