c S
Tudi notranjska GZS nagradila najboljše inovatorje 14.06.2018 07:18 Pivka, 13. junija (STA) - Osrednji dogodek Dneva inovativnosti, ki ga vsako leto izvede postojnska območna zbornica GZS, je bila podelitev priznanj za najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji. Posebno pozornost so letos namenili spodbujanju inovativnosti v podjetjih, oblikovanju inovativne organizacijske kulture in vsemu, kar prispeva k razvoju.

Na letošnji razpis za izbor najboljših inovacij je prispelo 11 prijav, v katerih je sodelovalo 24 inovatorjev, so sporočili iz Regijske razvojne agencije Zeleni kras iz Postojne. Na postojnski GZS so zadovoljni, da je bilo med letošnjimi prejemniki priznanj tudi več žensk. Na razpis je sicer prispelo tudi nekaj "netehnoloških" inovacij, ki jih inovatorji razvijajo bolj v lastno veselje kot zaradi zaslužka.

Komisija se je ob pregledu poslanih predlogov inovacij odločila, da z zlatim priznanjem nagradi štiri inovacije, ki so jih prispevali Efos informacijske rešitve iz Razdrtega, Kovinoplastika Lož, EBM-PAPST Slovenija iz Podskrajnika in Kolektor ATP Postojna.

Največ pozornosti je bila deležna inovacija Trapview, ki je najnaprednejši tovrstni sistem na svetu. Gre za napravo, ki s pomočjo umetne inteligence uporabnikom v kmetijstvu omogoča avtomatsko spremljanje in napovedovanje populacije škodljivcev, s čimer pri varstvu rastlin sprejemajo boljše odločitve ter tako zmanjšajo gospodarsko škodo in negativen vpliv na okolje ter izboljšajo dobičkonosnost kmetijske pridelave.

Srebrno priznanje je šlo v podjetje Izoterm Plame, bronasto priznanje pa sta prejela Pivka perutninarstvo in samostojna inovatorka Erika Iskra Tomažič iz Ilirske Bistrice.

Zahvalo za prispevek na področju inovativnosti je gospodarska zbornica izrekla zavodu za socialno podjetništvo Svit, Nataši Frank Barbiš in Barbari Frank iz Ilirske Bistrice, Vilku Škrabu iz Ilirske Bistrice ter Mateji Morel Rutar iz Košane. Tri najboljše inovacije so se uvrstile tudi na nacionalni izbor za najboljše inovacije GZS.

Na Dan inovativnosti na Zelenem krasu so pripravili sicer več dogodkov. Začeli so ga z odprtimi vrati postojnske izpostave Ajpesa, kjer so ves dan nudili informacije o svojih storitvah za podjetništvo in za fizične osebe, ki se podajajo na podjetniško pot. Podjetniški inkubator Perspektiva je obiskovalcem ponujala informacije o svojih storitvah ter ogled prostorov, ki so še na voljo v inkubatorju. Srednja gozdarska in lesarska šola v Postojni pa je predstavila inovativne izdelke svojih dijakov zaključnega izpita ter obnove in restavriranja izdelkov.

Predstavile so se tudi udeleženke programa Spodbujanje ženskega podjetništva, ki so s pomočjo predavateljev in mentorjev programa stopile na samostojno podjetniško pot. Na Osnovni šoli Prestranek pa so podelili nagrade nagrajencem in sodelujočim v okviru natečaja Naredimo drugače!, s katerim želijo spodbuditi predvsem mlade k inovativnosti in razmišljanju "izven okvirjev".