c S
Vlada naj bi med drugim obravnavala posledice neurja v Črnomlju 14.06.2018 07:42 Ljubljana, 14. junija (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, naj bi danes po napovedih odhajajočega premierja Mira Cerarja obravnavala posledice petkovega neurja v črnomaljski občini. Po zadnjih ocenah je silovita nevihta s točo v velikosti teniške žogice na objektih in avtomobilih povzročila za blizu 20 milijonov evrov škode, tako da bo občina upravičena do državne pomoči.

Neurje s točo, ki je minuli petek popoldne najbolj prizadelo območje Črnomlja, je za seboj pustilo pravo opustošenje. V pasu z najhujšimi padavinami so bile poškodovane praktično vse strehe in avtomobili, skupile so jo tudi proizvodne hale podjetij, med njimi velikih zaposlovalcev Akrapoviča, Adrie Dom in Livarja.

Po podatkih, ki so jih v torek predstavili na izredni seji črnomaljskega občinskega sveta, je skupna škoda dosegla 18,5 milijona evrov. Škoda na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov. Na javnih zavodih, med drugim na vzgojno-izobraževalnih zavodih, je dosegla nekaj več kot 1,2 milijona evrov.

Številke govorijo o tem, da je škoda zaradi naravne nesreče že po trenutnih ocenah precej presegla prag za dodelitev državne pomoči, ki je pri 0,3 promila prihodkov državnega proračuna v tekočem letu. Ocenjevanje škode skupaj s sanacijo, v kateri so sodelovale ali še sodelujejo ekipe iz celotne Slovenije, sicer še poteka.

Posledice neurja si je v soboto ogledal premier Cerar, ki opravlja tekoče posle, in napovedal, da bo vlada ta teden obravnavala posledice neurja in v najkrajšem možnem času zagotovila pomoč lokalni skupnosti, pri čemer bo prva prioriteta sanacija prizadetih vzgojno-izobraževalnih zavodov.