c S
Vodstvo Štore Steel zaključilo pogajanja o dvigu plač 13.06.2018 13:34 Štore, 13. junija (STA) - Vodstvo Štore Steel je zaključilo vse postopke glede pogajanj o dvigu plač in se bo osredotočilo še na druge ključne zadeve, od katerih je odvisno uspešno delovanje podjetja. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni pa se količnik dvigne za eno ali dve točki, so danes sporočili iz družbe.

Dodali so tudi, da so pri dvigu plač upoštevali zahteve in opozorila jeklarjev, da so delovne razmere v jeklarni slabše kot v drugih delih podjetja. Aneks o višjih plačah je že podpisal podjetniški sindikat Skei, Konfederacija slovenskih sindikatov, ki je zahtevala dvig plač za nekaj več kot 20 odstotkov, pa se na pogajanja ni odzvala.

Za prikaz povečanja plač, ki bo za skupine zaposlenih različen, je vodstvo štorske železarne pripravilo testni obračun za aprilske plače. "Del plače predstavljajo tudi nadomestila in ker je imel april dva praznika, mnogi pa so pred 1. majem koristili tudi dopuste, se v tem aprilskem obračunu še ne pozna celoten dvig plač. Za nadomestila je namreč osnova za obračun povprečje zadnjih treh mesecih, zato se bo celoten dvig plač odrazil v roku treh mesecev," še navajajo v upravi Štore Steel.

Medtem pa je stavkovni odbor upravo družbe v četrtek ali petek povabil na pogovor. Če pogovora ne bo, bomo napovedali dveurno opozorilno stavko, je danes za STA povedal predsednik omenjene konfederacije Gvido Novak in ponovil, da bodo aktivnosti stopnjevali, dokler ne bo dosežen dogovor o dvigu plač za več kot 20 odstotkov.

Novak je večkrat dejal, da so delavci upravičeni do višjih plač od najnižjih v njihovi dejavnosti, še posebej zaradi dobrih poslovnih rezultatov družbe.

Sindikat je sicer na okrožno državno tožilstvo v Celju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic stavkajočih delavcev jeklarne. Dopolnil je tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki jo je podal pred dvema tednoma.

Sindikat je namreč že hotel izvesti stavko, a jo je odpovedal, ker je uprava trdila, da je nezakonita. Družbo je nato obiskala delovna inšpekcija in ugotovila, da je vodstvo kršilo zakon o stavki.