c S
Racman s tožbami izpodbija dokapitalizacijo Lona 13.06.2018 10:02 Ljubljana, 13. junija (STA) - Podjetje Siri Investicije, ki si lasti deset odstotkov delnic Lona in je del skupine delničarjev pod vodstvom Sergeja Racmana, je vložilo tožbo na ničnost vpisa dokapitalizacije in začasno odredbo za prepoved vpisa novih delnic v Klirinško depotno družbo (KDD). Racman se je medtem pritožil na njihov vpis v sodni register, je poročal Siol.

Aktualna dokapitalizacija hranilnice Lon, v kateri so vpisali skupno 50 odstotkov novih delnic, je bila po Racmanovem mnenju nezakonita. Izpeljali so jo v dveh krogih, pri čemer je bil drugi krog, v katerem je delnice vpisal irski sklad Kylin Prime Capital, večkrat podaljšan.

Racman je prepričan, da bi morali nove delnice v drugem krogu ponuditi obstoječim delničarjem. Kot navaja Siol, so v prvem krogu delnice vpisovala predvsem podjetja, povezana z Racmanom. Tudi sicer nanje letijo očitki o usklajenem delovanju, za kar nimajo dovoljenja regulatorja. Uradno delujejo nepovezano in samostojno, a so med njimi po navedbah portala jasne poslovne in sorodstvene vezi.

Če bi jim s tožbo uspelo, bi lahko ogrozili sanacijo hranilnice, ki jo je zahtevala Banka Slovenije. Septembra lani so namreč v Lonu prejeli odredbo Banke Slovenije, v kateri je zaradi neizpolnjevanja kapitalskih zahtev zahtevala zagotovitev dodatnega kapitala. Hranilnica ima namreč nižji količnik kapitala kot preostale slovenske banke, ki v tem času ustvarjajo visoke dobičke.

Na redni skupščini, ki bo 9. julija, bodo delničarji odločali tudi o predlogu, da se v nadzorni svet Lona imenuje Franca Žmavca, ki je po navedbah Siola tesno poslovno povezan z Racmanom. Na aprilski skupščini pa so izglasovali imenovanje posebnega revizorja, ki bo preveril nekatere domnevno sporne posle. V ospredju revizije, ki jo bo opravila družba Baker Tilly Evidas, so okoliščine gradnje nove poslovne stavbe v Kranju in propadli projekt prodaje kriptožetonov.

Irski sklad Kylin Prime Fund, ki naj bi postal novi lastnik Lona, naj bi upravljal s sredstvi azijskih vlagateljev, pri poslu v Sloveniji pa ga zastopa odvetniška pisarna Miro Senica. Senica je v imenu sklada, ki ga vodi kitajski podjetnik Kai Dai, vplačal dva milijona evrov sredstev in mu zagotovil 19-odstotni delež v Lonu.

Po tistem so se začeli pogovori s preostalimi večjimi lastniki, ki bi jim bili pripravljeni prodati deleže. Da dobi dovoljenje Banke Slovenije za pridobitev kvalificiranega deleža v Lonu, ima irski sklad manj kot mesec dni časa, še piše Siol.