c S
Mercator z novimi nadzorniki, med njimi tudi Peruško 13.06.2018 07:19 Ljubljana, 12. junija (STA) - Skupščina trgovske družbe Mercator je danes v nadzorni svet imenovala Fabrisa Peruška, sicer izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v večinskem lastniku Mercatorja Agrokorju, Ireno Weber in Sergeja Volka ter za nov mandat Mateja Lahovnika in Ivico Mundrinića. Uprava je dobila razrešnico za lani, del nekdanjih nadzornikov je ostal brez nje.

Delničarji Mercatorja, med katerimi je z nekaj manj kot 70-odstotnim deležem največji hrvaški Agrokor, so se seznanili z odstopi nadzornikov Anteja Ramljaka (z 28. februarjem 2018), ki je bil pred Peruškom pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju, Tea Vujčića (s 4. aprilom 2018) in Damirja Kuštraka (s 16. aprilom 2018) ter z dejstvom, da Lahovniku in Mudriniću 29. avgusta preneha mandat.

V nadzorni svet so z današnjim dnem imenovali Peruška, Webrovo in Volka ter od 30. avgusta naprej Lahovnika in Mudrinića, so sporočili iz Mercatorja. V nadzornem svetu je predstavnik kapitala še Vladimir Bošnjak, predstavniki zaposlenih pa so Matjaž Grošelj, Vesna Stojanović in Jože Lavrenčič.

Predsednik uprave Tomislav Čizmić je na skupščini predstavil poslovanje družbe v lanskem letu in poudaril, da Mercator v svoji osnovni dejavnosti posluje pozitivno in z rastjo, kar dokazuje tudi poslovanje v prvem trimesečju letos. Ker družba v letu 2017 ni ustvarila dobička, skupščina o njegovi delitvi ni odločala.

Skupščina je podelila razrešnico za preteklo leto upravi družbe. Razrešnico je podelila tudi bivšemu predsedniku nadzornega sveta Ramljaku in članom Mudriniću, Lahovniku in Bošnjaku ter bivšemu članu nadzornega sveta Vujičiću kot predstavnikom kapitala ter članom nadzornega sveta, ki predstavljajo zaposlene.

Ni pa podelila razrešnice nekaterim bivšim članom nadzornega sveta družbe, in sicer Anteju Todoriću, Damirju Kuštraku, Ivanu Crnjacu in Darku Knezu, so še sporočili iz družbe.

Mercator je po oceni, ki jo je Agrokor objavil 8. junija, najvrednejše podjetje v okviru koncerna Agrokor. Ocenjen je na 878,6 milijona evrov. Skupna vrednost vseh podjetjih znotraj največje hrvaške skupine je ocenjena na nekaj manj kot 3,5 milijarde evrov.

Izredna uprava Agrokorja pričakuje, da bo z upniki, ki imajo priznanih za okoli 41 milijard kun (okoli 5,6 milijarde evrov) terjatev, pogodbo o poravnavi sklenili do 10. julija. Po neuradnih podatkih naj bi ruski banki Sberbank in VTB pridobili približno 46,5-odstotni delež Agrokorja. Sberbank je z okoli 18-odstotnim deležem med lastniki Mercatorja, ena od možnosti pa je, da bi delež v okviru poravnave prodali Agrokorju.