c S
Evropske borze večinoma s padcem; nafta dražja, evro navzdol 13.06.2018 07:37 London/Frankfurt/Pariz, 12. junija (STA) - Pomembnejše borze v Evropi so današnje trgovanje večinoma končale pod izhodiščem. Med vlagatelji se je polegel optimizem po srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, pozornost so preusmerili v zasedanja ameriške in evropske centralne banke. Nafta se je podražila, tečaj evra pa znižal.

Vlagatelji bodo pozorni na izkupičke zasedanj ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki se bo končalo v sredo, in Evropske centralne banke (ECB), ki bo v četrtek. Analitiki pričakujejo, da bo Fed vnovič zvišal ključno obrestno mero, od ECB pa odločitev o postopnem umiku iz programa odkupovanja obvezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes oblikoval 0,13 odstotka pod izhodiščem. Znižala sta se tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, za 0,43 odstotka, in indeks CAC 40 v Parizu, za 0,38 odstotka. V Frankfurtu se indeks DAX v primerjavi s ponedeljkom skoraj ni spremenil.

Padec je zabeležila tudi borza na Dunaju, kjer se je indeks ATX znižal za 0,10 odstotka. V Zürichu se je medtem indeks SMI oblikoval 0,20 odstotka nad izhodiščem, v Milanu pa je indeks FTSE MIB zabeležil 0,15-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones se približno tri ure in pol pred koncem trgovanja giblje okoli izhodišča, širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,22 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa se se je zvišal za 0,52 odstotka.

Skupna evropska valuta v primerjavi z dolarjem izgublja na vrednosti. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1779 dolarja, kar je 0,04 odstotka manj kot v ponedeljek. ECB je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1788 dolarja (v ponedeljek pri 1,1790 dolarja).

Pozitivna gibanja pa beleži naftni trg. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 66,45 dolarja, kar je 35 centov več kot v ponedeljek, v Londonu pa so se pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 10 centov na 76,56 dolarja.