c S
Partnerstvo za spremembe se ozira k petemu krogu 12.06.2018 13:20 Ljubljana, 12. junija (STA) - Sodelovanje je izrednega pomena za napredek Slovenije, je bilo slišati na zaključku četrtega kroga Partnerstva za spremembe. Projekt je od septembra lani prinesel napredek pri reševanju treh izbranih izzivov, znova se je odvila tudi izmenjava zaposlenih v javni upravi in gospodarstvu. Pozornost se medtem počasi že usmerja proti petemu krogu.

Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik je na zaključnem dogodku v Ljubljani med drugim izpostavila "pogum in vizijo" odhajajoče vlade, še posebej premierja Mira Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki sta znala "pogledati širše" in se odločila za soustvarjanje projekta.

V začetku se je ob ideji izmenjave zaposlenih v podjetjih in javni upravi namreč pojavljalo kar nekaj skepse - na primer da bodo predstavniki ministrstev želeli stikati po pogodbah podjetij ali da bodo gospodarstveniki z delom v javni upravi zgolj skušali najti nove prodajne kanale. A projekt je dokazal nasprotno, so prepričani v AmChamu in na ministrstvu za javno upravo. "Projekt je resnično postal vseslovenska platforma sodelovanja," je poudarila vodja kabineta na ministrstvu Nina Langerholc Čebokli.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je izrazil veselje, da je vlada zagnala ta projekt. "Osebno verjamem v to, da je potrebno v Sloveniji res bolje sodelovati. Še posebej v teh letih vodenja vlade sem se naučil veliko o tem, kako Slovenci preslabo sodelujemo," je dejal. Sam se bo tudi v prihodnje zavzemal za sodelovanje, "kjer koli v družbi bom deloval".

Kot zelo pomembno je izpostavil tudi pridobivanje različnih perspektiv pri ocenjevanju dogajanja v službi. "Da ne gledamo le z znanstvene, podjetniške ali vladne strani, ampak da skušamo razumeti drugega, mu prisluhniti, se vključiti v sistem, ki ga ne poznamo. Šele potem lahko razumemo njegovo pravo vrednost in smo objektivni, tudi kritični, če je potrebno," je poudaril.

Sicer pa je premier poudaril, da Slovenija gre lahko v prihodnost le, če se odpremo v svet in se sveta ne bojimo. "Seveda moramo poskrbeti za varnost, poskrbeti moramo za to, da smo mi nekako prvi na vrsti, ko gre za naše državljane in ljudi, ki tu živijo. A bolj kot smo odprti v svet, bolj kot smo del sveta, bolj kot smo pogumni in inovativni, bolje bo tudi nam," je dejal.

Partnerstvo za spremembe je četrti krog zagnalo septembra lani. Takrat so izbrali tri izzive, ki so jih osem mesecev reševali s sodelovanjem. Danes so predstavniki izzivov predstavili konkretne rezultate.

Izziv Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi: kako s to ambicijo navdušiti 300.000 Slovencev je zaposloval sodelujoče v projektu Inženirke in inženirji bomo! Mladi so pripravili poseben kviz, ki širi idejo, da smo Slovenci narod inženirjev, pionirjev in inovatorjev. Ob tem so v svojem projektu povezali tudi več kot 100 organizacij, dogodkov in pobud ter dosegli okoli pol milijona ljudi.

Drugi izziv, ki ga je prijavilo Združenje Manager, se je osredotočal na vpeljevanje brezpapirnih računov, še posebej v vrtce in šole. Na državni ravni letni ravni strošek izdajanja papirnatih položnic od vrtca do konca srednje šole presega sedem milijonov evrov, so izpostavili. Z osveščanjem in usposabljanjem so v okviru izziva med drugim povečali število prejemnikov e-računov za 38 odstotkov.

S tretjim izzivom pa se je ukvarjala skupina Snežna kepa 2.0, osredotočal se je na talente in razvoj njim prijaznega okolja. "Smo čudovita valilnica talentov, postanimo tudi njihovo zatočišče," je pozvala vodja Snežne kepe Nana Šumrada Slavnič. V okviru izziva so se med drugim pogovarjali z mladimi talenti, ki so med drugim kot neugodne v Sloveniji izpostavili izobraževalni in davčni sistem, rigidnost države ter trga dela.

V AmCham in na ministrstvu za javno upravo medtem že snujejo peti krog. "Sodelovanje nam gre izvrstno od rok, zato ni druge, kot da nadaljujemo," je poudarila Brina Tomovič Kandare z AmChama. "Vidimo se septembra, ko bomo objavili nov razpis. Čakamo nove izzive in pričakujemo še več sodelovanja," pa je dodala Jelena Tabakovič z ministrstva za javno upravo.