c S
Zaposlitvene namere delodajalcev za tretje četrtletje previdno optimistične 12.06.2018 07:43 Ljubljana, 12. junija (STA) - Slovenski delodajalci so v tretjem četrtletju glede prihodnjih zaposlitev previdno optimistični. Neto napoved zaposlovanja je po sezonski prilagoditvi pri plus devetih odstotnih točkah, kar je tri odstotne točke manj kot v prejšnjem četrtletju in v enakem obdobju lani ter najmanj v zadnjih dveh letih, kaže raziskava družbe Manpower.

Po ugotovitvah raziskave 11 odstotkov sodelujočih delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, dva odstotka načrtujeta upad, 85 odstotkov pa jih ne predvideva sprememb v zaposlitveni strukturi.

Pozitivna je neto napoved zaposlovanja pri delodajalcih v vseh desetih gospodarskih panogah v Sloveniji. Najbolj optimistični so delodajalci v panogi transporta, logistike in komunikacije, kjer je neto napoved zaposlovanja oblikovali pri plus 14 odstotnih točkah.

Ugodna je tudi napoved zaposlovanja delodajalcev v proizvodni panogi, kjer tokratna neto napoved zaposlovanja znaša plus 11 odstotnih točk, vendar se naraščajoči zaposlitveni trend v tej panogi po navedbah Manpowerja umirja in tradicionalno močna predelovana panoga tokrat oddaja najšibkejšo zaposlitveno napoved v več kot dveh letih. Številne panoge napovedujejo stabilen zaposlitveni utrip.

V primerjavi z drugim letošnjim četrtletjem so neto napovedi zaposlovanja upadle v petih od skupaj desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panog, najbolj opazno v panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter v proizvodnji, in sicer za štiri odstotne točke.

V primerjavi z enakim obdobjem lani Manpower opaža upad neto napovedi zaposlitvenih namer v sedmih gospodarskih panogah. Najmočnejši upad beležijo v panogi gostinstva in hotelirstva, kjer so zaposlitvene možnosti šibkejše za sedem odstotnih točk.

Pozitivne napovedi so v vseh regijah, a o najmočnejšem zaposlitvenem utripu tokrat poročajo delodajalci iz osrednjeslovenske regije, katerih napoved zaposlovanja je pri plus 15 odstotnih točkah. V jugovzhodni regiji je napoved plus 11 odstotnih točk, v severovzhodni in jugozahodni regiji pa plus pet odstotnih točk.

Najbolj aktivni bodo delodajalci v skupini velikih podjetij, ki poročajo o neto napovedi zaposlovanja plus 23 odstotnih točk. V skupini srednjih podjetij je pri 10 odstotnih točkah, v skupini malih podjetij pa pri osmih. Neto napoved zaposlovanja delodajalcev v skupini mikro podjetij je tokrat zelo skromna pri plus treh odstotnih točkah.

Iz regije Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike je Manpower v raziskavo vključil 26 držav. Delodajalci iz 25 držav so poročali, da bodo v tretjem letošnjem četrtletju zaposlovali. V primerjavi z enakim obdobjem lani rast zaposlitvenih možnosti napovedujejo delodajalci v 13 državah, upad delodajalci v šestih državah, prav tako šest držav pa beleži nespremenjeno napoved zaposlovanja.

Kot je za STA povedal Robert Vovk iz podjetja Manpower Slovenija, se Slovenija v regiji uvršča v zlato sredino razvitejših držav, ob bok Norveške, Slovaške in Nemčije.

Na vprašanje, če v primeru zaostrovanja trgovinskih sporov v svetu in posledičnega negativnega vpliva na evropsko gospodarstvo lahko pride do nenadnega poslabšanja napovedi zaposlovanja, je Vovk spomnil, da so bile v zadnjih letih napovedi ekstremno dobre in so se že zdaj umirile in stabilizirale. Nove napetosti lahko imajo dodaten vpliv, a je po njegovem mnenju še prezgodaj za oceno o njegovi velikosti.