c S
Evropske borze z rastjo, navzgor tudi evro in cene nafte 12.06.2018 07:00 London/Frankfurt/Pariz, 11. junija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, med drugim je poskok v višini skoraj 3,5 odstotka zabeležila borza v Milanu. Novi italijanski finančni minister je namreč vlagatelje pomiril z zagotovilom, da bo država tudi pod novo vlado zmanjševala javnofinančni primanjkljaj. Nekoliko sta se podražila tudi evro in nafta.

Evropske borze je pomiril italijanski minister za gospodarstvo in finance Giovanni Tria. Ta je v nedeljo za italijanske medije zatrdil, da Italija ne bo izstopila iz evrskega območja, napovedal je tudi strukturne reforme, ki naj bi izboljšale gospodarstvo države.

Kot je zagotovil, si bo vlada, ki jo sestavljata skrajno desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, prizadevala za zmanjšanje javnega dolga in reševanje primanjkljaja.

Oči svetovnih vlagateljev se medtem obračajo proti torkovemu srečanju med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in njegovim severnokorejskim kolegom Kim Jong-unom. Prav tako vlagatelji ta teden pričakujejo novice glede denarne politike tako v ZDA kot v območju z evrom. Ameriška centralna banka Federal Reserve naj bi zvišala ključno obrestno mero, Evropska centralna banka pa bi lahko vsaj nakazala poseg v stimulativni program odkupovanja obveznic.

Trgi se očitno niso pustili zmesti po neposrečenem vrhu G7 ta konec tedna, ko je Trump prek Twitterja odstopil od končne skupne izjave in besno napadel kanadskega premierja Justina Trudeauja. Analitiki menijo, da vseeno prevladuje prepričanje, da večjih trgovinskih vojn ne bo.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,95 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,60 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,43 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,73 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,96 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,31 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 3,42-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,17 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,28 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,29-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je obdržal nad mejo 1,18 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1804 dolarja, s čimer je skupna evropska valuta pridobila 0,25 odstotka vrednosti. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1790 dolarja (v petek pri 1,1754 dolarja).

Podražila se je tudi nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 66,25 dolarja, kar je 51 centov več kot v petek. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 26 centov na 76,72 dolarja za sod.