c S
Občine Ajdovščina, Renče-Vogrsko in Nova Gorica ustanovile skupen zavod za turizem 12.06.2018 07:26 Nova Gorica, 11. junija (STA) - Tudi na območju Severne Primorske so se občine začele povezovati na področju turizma. Na današnji skupni seji občinskih svetov Ajdovščina, Renče-Vogrsko in Nova Gorica so svetniki soglasno sprejeli odlok o ustanovitvi Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ki naj bi zaživel do jeseni.

Namen ustanovitve zavoda je skupno načrtovanje, organiziranje in izvajanje dejavnosti turizma na območju občin ustanoviteljic.

Občine želijo z njegovo ustanovitvijo in delovanjem doseči oblikovanje usklajene, kakovostne in celovite turistične ponudbe z izkoriščanjem naravnih danosti in etnoloških, kulturnih ter ostalih posebnosti območja.

Zavod bo omogočal promocijo in trženje turistične ponudbe kot integralnega turističnega proizvoda na ravni celotnega turističnega območja. Obenem bodo preko zavoda lahko izvajale naloge, ki se v strategiji slovenskega turizma nanašajo na vodilno destinacijo Nova Gorica in Vipavska dolina.

Prvotno se je želela pridružiti javnemu zavodu tudi Občina Miren-Kostanjevica, vendar je župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar obvestil, da občinski svet danes ne bo odločal o predlogu odloka. Prav tako se k ustanovitvi javnega zavoda nista pridružili še dve občini, Vipava in Šempeter-Vrtojba.

Predlog odloka je nastajal več kot leto dni in bo po besedah župana Občine Renče-Vogrsko Aleša Bucika pomenil začetek, ki bo prinesel hitrejši razvoj turizma v Vipavski dolini in na Goriškem. Javni zavod, ki so ga danes soglasno ustanovili trije občinski sveti, naj bi zaživel že do jeseni, da bi se lahko prijavil na razpis Slovenske turistične organizacije.

Že v kratkem bodo zato imenovali v. d. direktorja zavoda, o imenovanju direktorja pa bodo odločali vsi trije občinski sveti ustanoviteljic, čeprav je bilo v predlogu odloka najprej predlagano, da bi o direktorju odločal devetčlanski svet zavoda.

Skupna turistična destinacija Nova Gorica in Vipavska dolina bo slonela na treh stebrih, je povedal ajdovski župan Tadej Beočanin - to so vino in kulinarika, dediščinski turizem ter športni in doživljajski turizem. Turistična destinacija na leto ustvaril 210.000 nočitev, od katerih jih je 170.000 ustvarjenih v Novi Gorici, v ajdovski občini so lani ustvarili 30.000 nočitev, v Občini Renče-Vogrsko pa 11.000 nočitev.

V lanskem letu je število nočitev v teh občinah naraslo za 17 odstotkov glede na leto 2016, povečevanje števila nočitev so zabeležili tudi v prvih mesecih letošnjega leta.