c S
Delničarji Gorenja o menjavah v nadzornem svetu 12.06.2018 07:35 Velenje, 12. junija (STA) - Delničarji Gorenja bodo na današnji skupščini med drugim odločali o menjavah v nadzornem svetu. Nadzorni svet predlaga, da se za nadzornike vnovič imenujejo Bachtiar Djalil, Corinna Claudia Graf, Miha Košak in Bernard Charles Pasquier. Tri nadzornike pa naj bi imenoval novi lastnik, kitajski Hisense.

Vnovičen mandat Djalila, Grafove, Košaka in Pasquierja bi trajal od julija letos do julija 2022. Tri mesta naj bi po predlogu nadzornikov ostala nezasedena, da bi jih po izvedenem prevzemu lahko popolnil novi strateški lastnik, kitajski Hisense. Iz nadzornega sveta se tako očitno poslavlja dosedanji prvi nadzornik Marko Voljč, ki so mu nekateri delničarji očitali preveč tesne povezave s predsednikom uprave podjetja Franjem Bobincem.

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz omenjene kitajske skupine je konec maja namreč objavila prevzemno ponudbo za Gorenje, v kateri za delnico ponuja po mnenju analitikov radodarnih 12 evrov, ponudba pa velja do 26. junija.

Hisense je vmes že pridobil 32,95 odstotka Gorenja, pred dnevi pa je njegovo ponudbo sprejel tudi japonski Panasonic, ki je bil do prihoda kitajskega velikana z 10,74 odstotka drugi največji posamični lastnik velenjske družbe, takoj za državnim Kadom (16,37 odstotka). Hisense je tako že daleč največji posamični lastnik Gorenja in bi teoretično svojo voljo lahko uveljavljal že na tej skupščini.

Ta bo sicer odločala tudi o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu Gorenja ter o letošnjem revizorju, za katerega je predlagana ljubljanska družba Deloitte revizija. Delničarji se bodo še seznanili z letnim poročilom za lani, ko je Gorenje na ravni skupine ustvarilo 1,3 milijona evrov čistega dobička, ter s prejemki članov uprave in nadzornega sveta.

Odločanja o dividendah medtem ne bo, saj bilančnega dobička ob koncu lanskega leta ni bilo.