c S
V Črnomlju izredna seja občinskega sveta o posledicah petkove toče 12.06.2018 07:45 Črnomelj, 12. junija (STA) - Na črnomaljski občini bo drevi izredna seja občinskega sveta, na kateri bodo spregovorili o posledicah neurja s točo, ki je v petek prizadelo velik del občine in Črnomlja. V Občini Črnomelj, kjer so v ponedeljek začeli popisovati škodo, to sicer okvirno ocenjujejo na 10 milijonov evrov, kar pomeni, da občina lahko računa na državno pomoč.

Državno pomoč je ob ogledu poškodovanega črnomaljskega otroškega vrtca Čardak v soboto obljubil tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Povedal je, da bo treba v primeru tega vrtca in Osnovne šole Loka takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

Kot predvideva zakonodaja, državna komisija za ocenjevanje škode pripravi končno oceno škode na kmetijskih pridelkih in končno oceno stvarne škode ter ju pošlje vladi. Ta ju potrdi, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, ter ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naloži pripravo programa odprave posledic škode.

Letošnji državni proračun predvideva približno 10 milijard evrov prihodkov, trenutna okvirna ocena škode v Občini Črnomelj pa glede na to vsoto presega kriterij za dodelitev državne pomoči. Po prvih ocenah naj bi škoda na infrastrukturi, v gospodarstvu, kmetijstvu in na zasebnih objektih presegla 10 milijonov evrov.

V Črnomlju so sicer po besedah županje Mojce Čemas Stjepanovič v ponedeljek nadaljevali odstranjevanje posledic petkovega neurja. V najbolj prizadetih stavbah in izobraževalnih zavodih pa so se prilagodili stanju. Županja je dodala, da občina sama stroškov sanacije ne bo zmogla in da med drugim računajo na državno pomoč.

Petkovo neurje je prekinilo tudi proizvodnjo v podjetju Akrapovič, kjer je toča prebila plastiko svetlobnih odprtin, padavinska voda pa je zalila proizvodno halo in skladišče. Proizvodne prostore so v ponedeljek še sanirali in zlagoma zaganjali stroje, danes pa bodo tam po normalnem urniku zagnali večino proizvodnje. Škodo nameravajo sanirati v čim krajšem času. Vse sicer še niso ocenili, je za STA povedal finančni direktor družbe Matej Akrapovič.

V petkovem neurju je med drugim poškodovalo strehe na črnomaljski srednji šoli, na Osnovni šoli Loka, vrtcu Čardak in na viniški osnovni šoli. Toča je samo v Občini Črnomelj poškodovala več kot 400 stavb, na določenih območjih je uničila ves pridelek ter poškodovala vozila na prostem.