c S
Amazonov dobavitelj s preiskavo zaradi delovnih pogojev na Kitajskem 11.06.2018 13:47 Peking, 11. junija (STA) - Tajvanski proizvajalec elektronske opreme Foxconn je sporočil, da je sprožil preiskavo v povezavi s pogoji dela v svojih kitajskih tovarnah. Za to potezo se je odločil, potem ko je kitajska nevladna organizacija opozorila na vrsto nepravilnosti v tovarni, ki proizvaja kindle, tablice in pametne zvočnike za spletnega velikana Amazon.

Preiskava kitajske nevladne organizacije China Labor Watch je v tovarni v vzhodnem kitajskem mestu Hengyang odkrila številne nepravilnosti. Delavci za delo niso bili primerno izučeni, niso dobili primerno izplačanih nadur, njihov delovnik je bil glede na kitajsko zakonodajo predolg, menedžerji pa so delavce verbalno zlorabljali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsi delavci trpijo zaradi dolgega delovnika in nizkih plač," navaja poročilo. Delavci v Foxconnovi tovarni v Hengyangu v povprečju zaslužijo 2,26 dolarja na uro.

Foxconn se že dolgo sooča z obtožbami na račun kršenja delavskih pravic na sto tisoče zaposlenih na Kitajskem. Pred leti je še posebej veliko pozornosti pritegnila vrsta samomorov v njegovi tovarni na jugu države, ki je proizvajala izdelke za Apple.

Preiskovalec China Labor Watch je delal v nočni izmeni tovarne, in sicer od 20. ure do jutra. "Po 6. uri zjutraj sem zaspal za tekočim trakom," je opisal med drugim. V tovarni je bilo vroče in vlažno, delavci so za odhod na stranišče morali pridobiti dovoljenje nadrejenega.

Ko se je izmena končala, so se delavci umaknili na počitek v sobe, v katerih je bilo natrpanih po šest postelj. Fotografije, ki jih je posnel, prikazujejo zelo uboge bivalne pogoje.

Delavci so ob tem nabrali do 100 nadur mesečno, medtem ko jih kitajska zakonodaja dovoljuje največ 36. Prav tako je okoli 40 odstotkov delavcev delalo prek agencije.

"Naše podjetje je sprožilo celovito preiskavo. Če bomo odkrili kakršne koli nepravilnosti, jih bomo nemudoma odpravili in izboljšali, zaščitili bomo družbeno odgovornost v našem podjetju," je v poročilu za tajvansko borzo zapisal Foxconn.