c S
Turčija z gospodarsko rastjo presegla pričakovanja 11.06.2018 13:32 Ankara, 11. junija (STA) - Turško gospodarstvo je v prvem letošnjem trimesečju glede na enako obdobje lani poraslo za 7,4 odstotka. Uradni podatki, objavljeni le dva tedna pred volitvami, so nad pričakovanji. Večina ekonomistov je namreč računala na sedemodstotno rast, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tretjem lanskem četrtletju je bila turška gospodarska rast 11,3-odstotna, v zadnjem lanskem trimesečju pa 7,3-odstotna.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je podatke pozdravil in poudaril, da Turčija ostaja "eno od najhitreje rastočih" gospodarstev. "Kljub napadom na gospodarstvo in igram, ki jih igrajo nekateri, še naprej hitro rastemo na močnih makroekonomskih temeljih!" je zapisal na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Erdoganova vlada je v preteklosti že večkrat obtožila neimenovane tuje sile, da skušajo z zaroto oslabiti Turčijo in njeno valuto. Turška lira je od začetka leta v primerjavi z dolarjem izgubila 19,7 odstotka vrednosti.

V državi bodo sicer 24. junija potekale predsedniške in parlamentarne volitve, ki naj bi še utrdile Erdoganovo vladavino in mu v skladu z ustavno reformo podelile dodatna pooblastila.

Nekateri ekonomisti sicer opozarjajo, da bi se turška gospodarstva rast lahko kmalu ustavila. Menijo namreč, da se turško gospodarstvo pregreva, medtem ko je inflacija maja dosegla 12,15 odstotka, deficit na tekočem računu plačilne bilance pa se povečuje. Turška centralna banka je v zadnjih tednih precej zvišala obrestne mere, to pa bi lahko prineslo ohlajanje gospodarstva.