c S
Lani izplačanih za dobrih osem odstotkov več dividend 11.06.2018 11:28 Ljubljana, 11. junija (STA) - Družbe v Sloveniji so lani izplačale 734 milijonov evrov dividend, kar je 8,3 odstotka več kot predlani. Večji del ali 53 odstotkov vseh jih je izplačal sektor finančne družbe, največji del ali skupaj 279 milijonov evrov pa jih je dobil sektor država, je danes objavil statistični urad.

Lani so bili trem sektorjem izplačani višji zneski dividend kot predlani, trem pa nižji. Najbolj so se povečala izplačila dividend sektorju država, in sicer za 57,9 odstotka na 279 milijonov evrov. To je predstavljalo 38 odstotkov vseh izplačanih dividend.

Sledila so izplačila sektorjem tujina (203 milijoni evrov), gospodinjstva (95 milijonov evrov), finančne družbe (77 milijonov evrov) ter nefinančne družbe (73 milijonov evrov). Najnižji znesek dividend je bil izplačan sektorju nepridobitne institucije, ki opravljajo storitve za gospodinjstva. Ta je prejel sedem milijonov evrov ali odstotek izplačanih dividend.

V letni primerjavi so se izplačila poleg sektorju država najbolj povečala še sektorju nepridobitne institucije, ki opravljajo storitve za gospodinjstva (za 34,2 odstotka), in sektorju gospodinjstva (za 8,8 odstotka). Manj dividend kot predlani pa so prejeli sektorji finančne in nefinančne družbe ter tujina.

Sektor finančne družbe, ki je lani izplačal več kot polovico vseh dividend, je največji znesek izplačal sektorju država, in sicer 176 milijonov evrov ali 45,2 odstotka, in sektorju tujina, 145 milijonov evrov ali 37,3 odstotka.

Sektor nefinančne družbe je lani izplačal skupaj 345 milijonov evrov ali 47 odstotkov vseh dividend. Tudi ta sektor je najvišji znesek izplačal sektorju država, in sicer 103 milijone evrov. Sledila so izplačila sektorju gospodinjstva in sektorju nefinančne družbe.

Sektor država lani tako kot predlani ni izplačal dividend.