c S
Uprava Štore Steel pripravila predlog o zvišanju plač 11.06.2018 07:02 Štore, 08. junija (STA) - Uprava Štore Steel je pripravila svoj predlog še sprejemljivega dviga plač in ga danes vročila stavkovnemu odboru. Kot je za STA povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak, bodo predlog preučili in predvidoma v ponedeljek sporočili, ali bo ponujeno zadostilo željam zaposlenih.

Če predlog ne bo sprejet, bo najbrž sledila dveurna opozorilna stavka. Aktivnosti bodo stopnjevali, dokler ne bo dosežen dogovor o višjih plačah, je še dejal Novak. Želja zaposlenih je dvig plač za nekaj več kot 20 odstotkov.

Na novinarski konferenci pred tednom dni je Novak poudaril, da so delavci upravičeni do višjih plač od najnižjih v njihovi dejavnosti, še posebej zaradi dobrih poslovnih rezultatov družbe. Zanj je nedopustno, da se v podjetju zgolj vlaga v razvoj in se dobiček povečuje, saj so dobri poslovni rezultati odraz dela vseh zaposlenih.

Sindikat je konec prejšnjega tedna na Okrožno državno tožilstvo v Celju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic stavkajočih delavcev jeklarne.

Dopolnili so tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki so jo podali pred tednom dni.

Po odpovedi stavke, ki je bila napovedana za 25. maj, je družbo pred dvema tednoma obiskala delovna inšpekcija. Inšpektorici za delo sta takrat ugotovili, da je s strani vodstva prišlo do kršitev zakona o stavki in še nekaterih drugih kršitev, a do nadaljevanja pogajanj ni prišlo.

Osnovna stavkovna zahteva je dvig plače zaposlenim v obratu jeklarna za več kot 20 odstotkov zaradi zahtevnih pogojev dela, ki poteka v prahu in hrupu. A takšen predlog za upravo doslej ni bil sprejemljiv.