c S
Na kratko iz gospodarstva 11.06.2018 07:02 Ljubljana, 08. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Uprava novogoriškega Hita je za 10. julij sklicala redno letno skupščino družbe. Na njej se bodo med drugim seznanili z letnim poročilom za lani, ko je imela družba po revidiranih podatkih 176,7 milijona evrov prihodkov, kar je 6,4 odstotka več kot predlani, čisti dobiček pa je dosegel 5,8 milijona evrov, kar je 83 odstotkov več kot v 2016. Delničarji na čelu s SDH, Kadom in novogoriško občino bodo odločali tudi o predlogu, da se od nekaj več kot 4,5 milijona evrov bilančnega dobička ob koncu 2017 za dividende nameni nekaj nad 1,1 milijona evrov, preostanek pa se razporedi v druge rezerve. Podali naj bi tudi soglasje k sklenitvi pogodbe o udeležbi delavcev pri dobičku, po kateri naj bi med zaposlene v 2019 razdelili 10 odstotkov dobička.

Iz podjetja Bia Separations iz Ajdovščine, ki se ukvarja z razvojem materialov za čiščenje biofarmacevtskih zdravil, so sporočili, da je prejšnji mesec izglasovana prisilna poravnava 6. junija postala pravnomočna. Za prisilno poravnavo je glasovalo 93,49 odstotka ponderiranih terjatev upnikov, Bii Separations pa je uspelo pridobiti tudi nove investitorje, ki so vplačali 925.000 evrov novih denarnih vložkov. V podjetju, ki večino prihodkov ustvari na globalnem trgu, bodo sedaj po lastnih navedbah lahko začeli z novim razvojem in ustvarjanjem še višje dodane vrednosti.

Na prvem mestu lestvice 101 največjih slovenskih podjetij je v letu 2017 po izračunih časnika Finance ostal Dars. Odkar je država nanj prepisala lastništvo avtocest, ima z naskokom največ sredstev (5,7 milijarde evrov) in tudi kapitala (2,7 milijarde evrov), ustvari pa tudi največ čistega dobička za Krko, so pojasnili avtorji članka. Sledita Krka in Petrol. Skupaj so največje družbe z lestvice Top 101 lani ustvarile za krepkih 17 odstotkov večje prihodke od prodaje kot leta 2016. Rast je velikanska, če jo postavimo ob bok rasti prejšnjega leta, ko so slovenski velikani prihodke povečali za dva odstotka, večja pa je tudi od 13-odstotne rasti povprečne slovenske družbe v minulem letu.

Strokovnjaki Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) so zaključili z izvedbo pregleda širše politike razbremenitve dela. Uvodni pogovori strokovnjakov OECD s predstavniki različnih zbornic, sindikatov, inštitutov, organizacij in državnih organov so potekali v februarju, predstavnikom OECD so deležniki v naslednjih mesecih zagotavljali tudi potrebne podatke za pripravo pregleda, so poudarili na finančnem ministrstvu. Študijo o preoblikovanju obdavčitve dela v Sloveniji bodo predstavili na novinarski konferenci prihodnjo sredo, cilj procesa pa je novi vladi ponuditi predloge rešitev, kako davčno razbremeniti delo in tako povečati konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je dovolilo vpis Gorazda Podbevška, strokovnjaka za korporativno upravljanje in nekdanjega nadzornika NLB, v sodni register kot prokurista družbe SŽ Potniški promet. Za morebitne pritožbe je še osem dni časa. Omenjeno družbo iz skupine Slovenskih železnic (SŽ) sicer kot direktor vodi Boštjan Koren, pred njo pa je velika posodobitev voznega parka z nakupom novih garnitur švicarskega proizvajalca Stadler.

Ljubljanska borza je začasno zaustavila trgovanje z delnicami Lona iz segmenta SI Enter. Razlog je uskladitev stanja s KDD oz. povečanje števila delnic. Lon je namreč izvedel dokapitalizacijo, v kateri je v lastniško strukturo hranilnice, ki čaka na dovoljenje za preoblikovanje v banko, vstopil irski sklad Kylin Prime Fund. Ta naj bi postal nekaj manj kot 16-odstotni lastnik Lona.

Krka je bo začela zbirati pooblastila delničarjev za glasovanje na skupščini, ki bo 5. julija. Razlog za to je spodbuditi delničarje k aktivnemu in odgovornemu delovanju. Od 1. do 7. junija je Krka na Ljubljanski borzi odkupila 7891 lastnih delnic in s tem skupno število teh delnic povečala na 774.809 ali 2,363 odstotka vseh delnic, izhaja iz današnjih objav prek spletne strani Ljubljanske borze.