c S
V občini Pivka z energetskim pogodbeništvom do nove javne razsvetljave 11.06.2018 07:15 Pivka, 10. junija (STA) - Občina Pivka je v tem tednu z družbo Interenergo iz Ljubljane podpisala pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za prenovo javne razsvetljave na območju celotne občine po principu energetskega pogodbeništva za obdobje 10 let. Vrednost investicije je nekaj več kot 400.000 evrov, končana naj bi bila do jeseni.

V projektu bodo vseh 1251 svetilk javne razsvetljave zamenjali z led-svetili, zamenjali bodo tudi reflektorje za osvetljevanje objektov v Parku vojaške zgodovine ter za osvetlitev cerkva in spomenikov, so sporočili iz občine.

Vrednost celotne investicije znaša okoli 410.000 evrov. Občina ne bo vložila lastnih sredstev, saj računajo na to, da se bo zasebnemu partnerju s prihranki pri rabi električne energije in vzdrževanju svetilk vložena investicija v celoti povrnila.

Občina v 10-letnem obdobju javno-zasebnega partnerstva računa na prihranek v višini 320.000 evrov oz. bo imela v času 12-letne garancijske dobe svetilk več kot 500.000 evrov prihranka pri stroških za javno razsvetljavo.

Svetilke naj bi zaradi tople bele svetlobe manj negativno vplivale na okolje, v nočnem času pa bodo imele tudi funkcijo samodejnega zatemnjevanja, s čimer bo svetlobna obremenitev okolja še dodatno zmanjšana. Svetilke ne bodo več sevale svetlobe v nebo, prav tako pa ne bo več neželenega osvetljevanja fasad objektov v naseljih.

Dela bodo potekala poleti in bodo predvidoma v celoti končana do oktobra 2018.